Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Erőssék teste a Kancsendzöngán marad

2013.05.31. 12:39
Lefújták a Kancsendzönga-csúcs közelében május 20-án eltűnt öt hegymászó, köztük Erőss Zsolt és Kiss Péter utáni kutatást - közölte a myrepublic.com nepáli hírportál. Közben megérkezett a nepáli fővárosba a magyar expedíció két tagja.

A kutatás befejezéséről az eltűnt hegymászók családtagjai és a kutatóexpedíciót szervező Seven Summit Trekking Agency (SSTA) együtt döntött a rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. A mentőcsoport beszámolója szerint a hó olvadása nagyon megnehezíti a hegymászást a térségben.

„Kirendeltségünk mindent megtett, hogy visszahozzuk a holttesteket. De nem tudjuk tovább folytatni a mentőakciót, mert megkezdődött a hóolvadás" - mondta el Minga Sherpa, az SSTA vezetője. Hozzáfűzte, a mentőcsoport tagjai is veszélybe kerülnének az olvadás miatt.

A 45 éves Erőss Zsolt, a 27 éves Kiss Péter, a dél-koreai Namsoo Park, valamint a két nepáli serpa, Phu Dorjee és Bibash Gurung akkor vesztette életét, amikor az India és Nepál határán magasodó 8586 méteres Kancsendzönga csúcsának meghódítása után visszafelé indultak a 7400 méteren lévő táborba.

A kirendeltség helikoptert is küldött a testekért, miután a gyalogos mentés meghiúsult, de a gépnek sem sikerült megközelítenie a tragédia helyszínét. A pilóta szerint a rossz időjárás miatt nem lehetett leszállni. A hegymászók halálát a szakértők szerint az okozhatta, hogy túlságosan kimerültek voltak és nem érték el a tábort.

Közben megérkezett a nepáli fővárosba a magyar Kancsendzönga-expedíció két tagja, Kollár Lajos és Jaorslav Dutka -  írja közleményében a csapat. A következő napok a hivatalos ügyek intézésével és az összes dokumentum begyűjtésével és feldolgozásával fognak telni.

Az expedíció tagjai előreláthatólag június 4-én érkeznek Budapestre.