Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Erőss Zsolt nyitotta volna meg a kiállítást

2013.06.09. 11:42

Erőss Zsolt hegymászó expedícióin készült felvételeiből nyitottak posztumusz fotókiállítást a nemzeti parkok hete alkalmából Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója elmondta, Erőss nyitotta volna meg a fotókiállítást, szerették volna meghallgatni a hegyekhez szokott embert, hogyan vélekedik az Alföldről. A tragikus kimenetelű expedíció azonban átírta a terveket - mondta Szilágyi, megjegyezve: minden hegymászó természetbarát ember. „Zsolt ennél több volt: természetvédő is, közénk való ember" - tette hozzá a HNP igazgatója.

Grédics Szilárd, a Bükki Nemzeti Park igazgatója a megnyitón felidézte személyes találkozásait Erőss Zsolttal, akit erre az évre a Bükki Nemzeti Park követének kértek fel. „Erőss Zsolt példakép, az újból felállás példaképe, akiről nem mondunk le - mondta Grédics Szilárd, majd Sterczer Hildának, Erőss Zsolt özvegyének átnyújtotta az "Erőss Zsolt, a Bükki Nemzeti Park örökös követe" oklevelet.

„Fájdalommal állok itt önök előtt, Zsoltnak kellene itt állnia" - szólt a kiállítás közönségéhez Sterczer Hilda. Örömét fejezte ki, hogy létrejött a kiállítás, amely méltó emléket állít férjének. „Zsolt, ha meghalt egy társa, azt mondta: ő viszi tovább a céljait, az álmait. Most az ő álmai láthatók ezeken a képeken" - mondta az özvegy.

Erőss Zsolt portréit és tájképeit bemutató fotóit június 16-ig tekinthetik meg a debreceni Kölcsey Központban.

Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter május 20-án feljutott a Nepál és India határán lévő, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton elszakadtak egymástól. Eltűnésüket két nappal később jelentették be hivatalosan.