Ilyen nincs: 24 óra, 630 kilométer szörffel

2013.06.28. 20:21

A 38 éves windsurfer, Dennis Klaaijsen 24 óra alatt majdnem 100 kilométert vert az eddigi csúcsra, írja az Omroep Zeeland. A holland férfi a Grevelingen-tavon állította fel a rekordot, amit eredetileg jóval hosszabra tervezett, de a végére annyira lecsökkent a szélerősség, hogy 630 km lett a rekord.

„Hajnali fél kettőkor keltünk, háromkor már a tavon voltunk és 4:50-kor már elég világos volt ahhoz, hogy elinduljak."

Az első órákban az eső és a szél hátráltatta, szerencséjére a szél pár óra múlva irányt változtatott, és a zápor is enyhült.

Délután négy óra tájban 7 csomóra állt be a szélerősség, és a körülmények szinte tökéletesek voltak, a szörfös átlagsebessége 34 km/h volt. „Este negyed tíz körül sikerült a rekorddöntés, a GPS szerint 550 kilométernél tartottam, és még hét és fél órám maradt."

A késő esti órákban a testvére és barátai felkapcsolták, hogy éjszaka is tudjon szörfözni. Éjfél előtt egy órával már 600 kilométernél tartott. „Az éjszakai szörfözés legnagyobb nehézsége, hogy a sötétben nem lehet látni a szélirányt és a hullámokat."

630 kilométer szörffel Dennis Klaaijsen rekordja

A GPS a 24 óra szörfözés után 630 km-t jelzett, ezt még hivatalosan is ellenőrzik, de Klaaijsen szerint minimum 615 kilométert ment.

Az idei rekordkísérlet előtt egy évvel is megpróbálta már megdönteni a csúcsot, de akkor egy hatalmas vihar miatt kénytelen volt leállni. Az akkor megtett távolság 524 km volt, ami 3 kilométerrel volt több az előző rekordnál.