Újabb csúcsfotók kerültek elő Erőssékről

2013.07.11. 09:57

Új fotók kerültek elő a Kancsendzöngán elhunyt Kiss Péterről és Erőss Zsoltról, a képeket Mario Vielmo olasz alpinista készítette, aki feltehetőleg utoljára látta életben a két magyar hegymászót. A fotókat a Kiss Péter emlékére létrehozott blog és Facebook-emlékoldal közölte.

Vielmo valamivel a magyarok előtt érkezett fel a csúcsra, ahol az olasz videofelvételt is készített róluk. Első felvétele, amelyen megérkezik a csúcsra, 17:34 -es órajelzést mutat. Egy későbbi videón, 17:45-ös órajelzéssel bukkan fel Kiss, aki mintha épp akkor érne a csúcsra. Egy következő videón, 18:08-as jelzéssel már Erőss is ott van. Az olasz utolsó videója, közvetlenül a lefelé indulás előtt, 18:22-őt mutat. Az utolsó felvételekről nem derül ki, hogy Erőss és Kiss fönt voltak-e még, amikor Vielmo elindult lefelé.

DSC190700b
Fotó: Mario Vielmo (Kiss Péter emlékoldal) / Facebook

Az olasz azonban a csúcson megkapta megkapta Erősstől azt a pendrive-ot, amiről először Oscar Cadiah spanyol alpinista beszélt. „Gyakran teszem fel magamnak a kérdést, mi lehetett az oka ennek a mozzanatnak. Az történt, hogy Zsolt, ott a csúcson odalépett hozzám és odaadott egy  pendrive-ot. Teljesen érthetetlen volt, miért teszi, de gondoltam, rendben van, és zsebre tettem. Amikor odaadta, talán mondott is valamit, de azt már végképp nem értettem a felerősödő szélben. Először furcsállottam az egész helyzetet, aztán arra koncentráltam, hogy megkezdjem mielőbb az ereszkedést. A négyes táborban, szétesett állapotom közepette is újra eszembe jutott ez a pillanat. Amikor később leértem az alaptáborba, és értesültem arról, hogy baj van, oda is adtam a pendrive-ot Lajosnak anélkül, hogy megnéztem volna, mi volt rajta. Nem igazán értettem, hogy Zsolt a csúcson miért nekem adta oda. És egyáltalán mi volt ezzel a célja."

Vielmo a csúcson nem érzékelte, hogy a magyarok krízisben lettek volna: „Volt egy hosszabb idő, amikor Zsolt állt, és csak nézett, merengett maga elé a távolba. Ez nagyon megmaradt bennem. Az egyik videón jól kivehető ez a pillanat."

Az olasz úgy gondolja, az ereszkedéskor végig a magyarok előtt haladt, körülbelül 8200 méteren látta kicsúszni a hágóvas nélkül Bibas serpát. Tíz perccel később egy másik, Vielmo fölött lévő alpinista is kicsúszott, 100-150 méterrel lejebb látta, hogy eltűnik a fejlámpájának a fénye. Az olasz szerint ez lehetett Kiss is, de nem zárja ki, hogy egy koreai mászó vagy egy serpa volt.

DSC190650b
Fotó: Mario Vielmo (Kiss Péter emlékoldal) / Facebook

„Reggel, amikor felkeltem, készítettem néhány képet a négyes táborból. Ezeken a felvételeken volt két kivehetetlen pont, melyekről Oscar állította, hogy a két kicsúszott mászó, egyikük Péter. Az én képeimen csak két pont vehető ki, semmi egyéb. Oscar készített közelebbi felvételeket is azon a reggelen. Ezt, gondolom, eljuttatta a családnak. Még ezekben a reggeli órákban, a négyes táborban, megpróbáltam megszervezni a serpák egy csoportját, hogy keressék meg Bibast. Fizetni is kész voltam, de egyetlen serpa sem vállalta. Mindenki maga alatt volt a mászástól, meg az éjszaka történt tragédiáktól. Így sajnos ez nem sikerült. Amikor visszaértem az alaptáborba 21-én, este hét óra magasságában, a kezeimen súlyos fagyási sérülések voltak, ezeket le kellett ápolni."

DSC180832
Fotó: Mario Vielmo (Kiss Péter emlékoldal) / Facebook

„Másnap délelőtt Lajos bejött a sátramba, elmesélve a történteket Zsoltról, akinek át kellett bivakolnia az éjszakát. Én, bevallom, egészen gyatra állapotban voltam, a kezeimen fagyási sérülésekkel, és csak részben fogtam föl, amit Lajos mondott. Zsoltról érdeklődött. Ekkor adtam neki oda azt a pendrive-ot, melyet Zsolt a csúcson bízott rám. Lajos meg is lepődött ezen. Azóta is újra és újra visszatér bennem, Zsolt vajon miért bízta rám ezt a pendrive-ot ott a csúcson."