Mi az a capoeira és mire jó?

2013.07.20. 09:45

A capoeira talán az egyetlen olyan sport a világon, ahol nincs igazi nyertese egy mérkőzésnek, a lényeg az önismereten, a csoporton, a filozófián van. Ezt a harcművészeti játékot brazil rabszolgák alakítottak ki, még a 16. században. A Capoeira Afro Ritmo edzésén Bözöri Dániel és Pik instruktor mesélt az Indexnek.

A kezdetek

Magyarországra a sportot egy fiatal magyar hozta be az ezredforduló környékén, kint volt Brazíliában jó ideig, hozott brazil tanárokat. A brazil edzők azért jönnek Magyarországra, vagy Európa bármely más országába, mert ez nekik jó kitörési lehetőség. Brazília ilyen szempontból sokkal keményebb, kint az edzők nagy része még a nyomornegyedekben is nagyon rosszul élne.

Itthon pedig majdnem ebből élnek meg, azonban a szakma egyre telítetteb itt is. 5-6 csoport van a fővárosban, átlagosan mindegyikben 12-15-en vannak. De az ország többi részén is vannak csoportok, Bözöri Pécsett, Pik pedig Fehérváron kezdte.

Jó pár éve Mestre Gil indította el itthon a Capoeira Afro Ritmo csoportot, ő a nagymester. Gil később kiköltözött Ausztriába, most ott él, a csoport edzéseit Marcelo tartja.

Pik még általános iskolás korában látta a Csak az erős győzhet című filmet, és egyből beleszeretett a capoeirába: „Tetszett benne a zene, a harcművészetek, minden. Akkor még nem volt rá lehetőség itthon, hogy kipróbáljam. Körülbelül 12 éve tört be hazánkba, azóta folyamatosan capoeirázom." Bözöri 7 éve űzi a sportot, elment a barátaival egy edzésre és ő is egyből beleszeretett.

Ahány capoeirás, annyi stílus

Közhiedelemmel ellentétben a capoeira nem tánc, csak az alaplépések hasonlítanak tánclépésekre. A capoeira sok mindenből áll össze, azért nehéz a népszerűsítése, mert nagyon szerteágazó és összetett: „Nincs két ugyanolyan edzés, van, amikor kontaktos edzés van, van, amikor akrobatikázunk, van, amikor csak végig éneklünk, van, amikor a harci táncmozdulatokat tanuljuk, az egész sportnak külön kultúrája van. Abban nagyon sok küzdősportra hasonlít, hogy nagy hangsúlyt fektet a filozófiára. Kontrolláld a mozdulataidat, tanuld meg uralni a testedet."

Ahány capoeirás, annyi stílus. „Van, aki a harcrészét szereti, van, aki az akrobatikát, valaki pedig az egészet. Dani állandóan kézenállni szokott, de mindenkinek megvan a saját kis őrültsége" - meséli Pik. „A capoeira övrendszere abban különbözik a többi küzdősporttól, hogy nem akkor kapsz új övet, ha megcsináltál egy adott mozdulatsort, hanem akkor, ha megérsz az adott övre, mind technikában, mind hozzáállásban, mind szellemileg. Nem az számít, hogy valaki tud nagyokat szaltózni, és ügyes; meg kell tanulnia a minden mást, mindenkinek meg kell találnia a saját stílusát."

1-2 év edzés után már elég határozott mozgása van az embernek, megtanulják, hogy mit kezdenének magukkal egy verekedésben; gyorsan meg lehet tanulni az önvédelem alapjait. A kezdő capoeirás először az alaplépéseket, alapelhajlásokat, alaprúgásokat tanulja meg.

A capoeirában mindenkinek gyakorlatilag az első időszakban lesz egy beceneve, ezt a mesterek adják valamilyen rá jellemző tulajdonság alapján, ez portugál szó, leggyakrabban valamilyen tulajdonság, állatfajta. Eredete arra vezethető vissza, hogy amikor a rabszolgákat capoeirázáson kapták, és valaki elszökött, ne tudják még véletlenül sem egymás nevét, így álnéven űzték az akkor még illegális sportot.

Tisztelet, zene, versenyek

„Minél magasabb övessel harcolsz, annál több tiszteletet kell adni az ellenfélnek. Vannak olyan mozdulatok, amiket nem csinálhatsz meg a mester ellen, vagy egy nagyobb övesnél, mert lehet, hogy azt beviszed, de utána meg fogod bánni."

A zene a roda fajtáját szabja meg, és nem a gyorsaság, hanem inkább a ritmus a fontos. A zene abban segít, hogy milyen stílust kell követni: ha elindul a harc, a zene begyorsul, van olyan ritmus, ami azt jelzi, hogy jönnek a rendőrök, van olyan, amire lehet kést használni, van, ami csupa akrobatika. A zene szerves része a capoeirának, energiát ad át, valamint tanulható vele a történet, nyelv is. A rodában játék közben rengeteg megtévesztés van (úgy teszel, mintha elfáradnál, vagy mintha megsérülnél), sok a játékosság, nagyon kell koncentrálni végig.

„Versenyek vannak, de számunkra nem az a lényeg, hogy megmutassuk, ki mennyire kemény, ki a legjobb, hanem maga a játék élvezete a rodában. Érdekesebbek a workshopok, ahol általában 5-10 országból verődnek össze emberek, általában hétvégente van, nagyon jó lehetőség megismerni más helyeket, egymás lakásában alszunk sokan, és új családunk lesz."

The best capoeira video ever