Vb-érmet ért a street workoutos ereje

2013.08.09. 16:02
Szarka Ákos bronzérmet szerzett a Rigában rendezett street workout-világbajnokságon. Ő volt a legjobb erőben, a szabályokat viszont lazán kezelték.

A magyar sportoló már a nyár eleji selejtező után azt mondta, érmet akar szerezni a világbajnokságon, úgyhogy a múlt hét végén rendezett világversenyt elégedetten zárta.

A lett tornán a harmincöt fős selejtezőben a harmincegyedikként mutathatta be gyakorlatsorát, de így legalább felmérhette az ellenfeleket, azt mondta, meggyőződött, hogy jó erőben van.

Szarka Ákos a vb-n
Szarka Ákos a vb-n

A selejtezőben bemutatott feladatsort rengeteget gyakorolta a vb előtt. „Nagyjából elégedett voltam, viszont teljesen lefárasztott a nagy meleg, meg ez volt az első világversenyem is, ami szintén kivett belőlem, úgyhogy maga a gyakorlat nem volt tökéletes" - mesélt az első körről.

A szabályok szerint a döntőbe bejutott tizenöt versenyzőnek teljesen más gyakorlatsort kellett volna bemutatnia, mint a selejtezőben, ezt többen nem tartották be, de a szervezők eléggé lazán kezelték a szabályokat. Az ezüstérmet megszerző ukrán versenyző például kétszer annyi időt volt fent a színpadon, mint amennyit a szabályok engedélyeztek, mégsem szankcionálták. Az aranyérmet végül egy litván street workoutos vitte el.

Szarka úgy véli, ha a pontozóbírók inkább az erőalapú gyakorlatokat értékelik jobban, akkor előrébb is végezhetett volna. Versenytársai is elismerték, milyen jó erőben van. „Ha viszont a műsort nézzük, akkor persze nem én voltam a legjobb, túl nyers voltam, erőgyakorlatokat mutattam be, minimális show-t csináltam" - értékelte döntős teljesítményét.

A közeg és a hangulat egyébként inkább egy nagy találkozóra emlékeztetett, pedig a világelitbe tartozó oroszok nem is voltak ott, mert nem kaptak vízumot. A magyar induló pont őket tartotta az érmekre esélyesnek. Szarka még nem tudja, hogy jövőre a lengyelországi vb-n is indul-e, szerinte még gyerekcipőben jár a sportág, ezért most inkább a street workoutot népszerűsítő bemutatókon szeretne részt venni.