Kóbor kutya jutott fel a Mount Everestre

2013.11.13. 15:39

Egy indiai nyomornegyedből a Mount Everest alaptáboráig jutott fel egy kóbor kutya, ami elsőként járt ilyen magasságban a világ legmagasabb hegyén.

A kölyköt egy szeméttelepen szedte össze mostani gazdája, magával vitte Nepálba, a Mount Everestre. Joanne Lefson szerint a Rúpia névre hallgató állat az első kutya, ami feljutott a Csomolungma 5364 méter magasan fekvő alaptáborába.

Rúpia Leh hegyi városban élt szeméthegyek között, jobb füléből hiányzik egy darab. Már kis híján elpusztult, amikor rátaláltak. „Vézna volt, úgy nézett ki, mintha napok óta nem evett, nem ivott volna" - mondta el a korábbi profi golfozó, Joanne Lefson. "Egyszerűen nem hagyhattam sorsára".

A nő végül magához vette és fehérjediétával talpra állította a 11 hónapos kölyköt. Miután a korábbi testsúlyának kétszeresére hízott, és az állatorvos is rábólintott, magával vitte Rúpiát élete legnagyobb kalandjára, a Himalájára.

Október 14-én indultak Luklából a hegyi ösvényeken vezető útnak, amelyet sárlavinák nehezítettek. „Először azt gondoltam, néha majd nekem kell cipelnem. Ehelyett ő ment elöl és vitt magával" - mesélte Lefson. Rúpiát még a hideg sem gyötörte meg, sőt. „Élvezte a havat, evett belőle és hempergett benne. Ha hagytam, még a hóban is aludt" - mondta a dél-afrikai nő.

A kutya és gazdája azóta visszatért Lefson hazájába.