no

-38: ennél hidegebb maraton tényleg nincs

2014.01.08. 19:18

A szibériai Borisz Fjodorov az új évet maratonfutással kezdte. Mínusz 38 fokban teljesítette a távot, de túl melegnek találta az időt, legközelebb már mínusz 50-60 fokban futna. Teljesítménye minden valószínűség szerint így is rekord, soha korábban nem futottak ilyen hidegben 42,195 kilométert.

inside Boris before the maraphon
Fotó: Boris Fyodorov

„ A világon egy csomó maraton nevezi magát a leghidegebbnek, elég csak az Északi-sark maratont említeni, ahol mínusz 28 fokban futottak. De azt gondoltam, ez így nincs rendben. A mi Ojmjakonunk a leghidegebb lakott település az északi féltekén, miért nem rendezünk akkor mi is egy maratont itt?"

A Szibériában található Ojmjakon valóban rekorder, 1933. február 6-án mínusz 67,7 Celsiust mértek, és ezzel társbérletben Verhojanszkkal a világ leghidegebb állandóan lakott települése címet viselheti. Januárban, februárban és decemberben a napi minimum hőmérséklet szinte mindig mínusz 50 fok alatt van.

Bár Fjodorov bírja a hideget, nem ugrott bele csak úgy a vaktában a kísérletbe, két és fél hónapig mínusz 35-40 fokos hidegben edzett. A hőmérséklet miatt egy kicsit el is volt keseredve, most 10 fokkal ott is enyhébb a tél a szokottnál. Közvetlenül a maraton előtt azonban már tudott egyet mínusz 45 fokban is futni. Az indulás előtt azonban még biztos, ami biztos Csiszhan (a jakut legendák szerint ő a Hideg ura) áldását is kérte.

A jakutföldi futónak a legnagyobb gondot a megfelelő ruházat megtalálása jelentette. Olyan felszerelésre volt szüksége, ami melegen tartja, de nem kezd le benne izzadni. A testre ráfagyó verejték akár végzetes is lehet.

A maratonit közvetlen éjfél után kezdte, fejlámpájával világította be az utat, abban reménykedett, hogy éjszaka sem farkasokkal, sem medvékkel nem fog találkozni. Három órán keresztül egyedül futott, utána egy autóval kísérték Fjodorovot.

inside Boris half way
Fotó: Boris Fyodorov

Amikor elrajtolt, mínusz 31 fok volt és zuhogott a hó, nagy örömére ez elállt, és egyre hidegebb lett, két órán keresztül mínusz 38 fokban futott. Fjodorov 5 óra 8 perc alatt teljesítette a távot, a végére eléggé kikészült és kihűlt, de ez nem szegte kedvét.

„Ez volt életem első maratonja, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Idén egy nagyobb csapatot próbálok meg összehozni, és biztos vagyok benne, hogy a maratonunk híre messzire megy majd, és eljönnek azok, akik le is szeretnék futni. Nagyon szeretném, ha a következő januárban rendezett maratonon mínusz 50 vagy 60 fok lenne."