87 nap alatt jutott át az Atlanti-óceánon

2014.04.14. 13:52

Minivitorlásán 87 nap alatt, egyedül szelte át az Atlanti-óceánt az osztrák Harald Sedlacek extrémsportoló, aki vasárnap a floridai Palm Beachnél ért partot - jelentette be csapata hétfőn. A 32 éves vitorlázó az első, aki a 16 láb (4,88 méter) hosszú hajókategóriában elsőként, segítség és megállás nélkül kelt át az óceán északi féltekére eső részén.

Az extrémsportoló január 16-án szállt vízre a spanyolországi Gijón kikötőjében Fipofix nevű hajójával. Két nappal korábban vissza kellett fordulnia, mert robotpilótája felmondta a szolgálatot, és meg kellett várnia a javításhoz szükséges pótalkatrészeket. Eredetileg 40 nap alatt szerette volna teljesíteni az utat, ám a téli viharok és a robotpilóta újabb meghibásodása miatt ez lehetetlenné vált.

Sedlaceknek mintegy 9500 kilométeres útja során csupán másfél négyzetméteren kellett elférnie. Célja elérésekor végső élelmiszertartalékait élte föl, napi kalóriaadagját már többször is a normális szükséglet felére, 1100 kalóriára kellett csökkentenie - közölte csapata.

Az utolsó héten a Bahamák körüli erős hajóforgalommal és a szakadatlan viharokkal is meg kellett küzdenie.

"Sok olyan pillanat volt, amikor féltem. Úgy éreztem, védtelen vagyok egyedül, végem van, és felmerült, hogy feladom" - tudatta a közleményben a vitorlázó.

Ausztriába április 22-én várják vissza, majd május 18-án újra kifut a kikötőből, hogy ezúttal a másik irányban, nyugatról keletre szelje át az Atlanti-óceánt ismét megállás és segítség nélkül.