Villám csapott a futóba, így is 3. lett

2014.07.16. 15:18

A kanadai Adam Campbellt a világ egyik legnehezebb hegyi ultramaratonján, a coloradói Hardrock 100-on érte villámcsapás, ennek ellenére folytatni tudta a versenyt, sőt, a harmadik helyet is megszerezte.

A százmérföldes, 160 kilométeres távon több mint tízezer méter az összemelkedés, a Colorado legmagasabb hegycsúcsaira futnak fel az indulók. Campel 12 órányi futás után közeledett a féltávhoz és a Hardrock 100 legmagasabb pontjához, a 4285 méter magas Handies-csúcshoz.

Már ekkor is erősen villámlott, de úgy érezte, még mindig a hegytető lehet a legbiztonságosabb, úgy vélték, a zivatarzóna kikerüli azt a környéket. Arra tartottak iramdiktálójával, Aaron Heidttel.

„Amint a gerincre értünk, hirtelen megváltozott az időjárás, már csak 30 vagy 60 méterre lehettünk a csúcstól, amikor beütött egy villám éppen oda, ahová tartottunk." Ők is úgy tartották, hogy egy villám nem csap kétszer ugyanoda, ezért gyorsan mozogtak a hegytető felé.

„Abban a pillanatban, hogy elértük a csúcsot, hatalmas dörgést hallottunk, és villámlást láttunk. Leterített minket a földre. Hallottam, ahogy a fejlámpámban is kiég az elem, aztán fekve káromkodtunk és néztünk egymásra. Nagyon ijesztő volt, a villámok továbbra is körülöttünk csapkodtak, sokkolt minket: mi tényleg villámcsapást szenvedtünk a verseny közepén? Ez nem történhetett meg. Mindenre készültünk, de erre lehetetlen volt" – mesélte Campbell.

A két futó nem szenvedett sérülést– Campbell szerint ez a ruházatuknak is köszönhető –, csak a pánik okozott zavart, amint tudták, folytatták a verseny.

A következő elsősegélyhelyen nem merték elmondani, hogy villám csapott beléjük, mert féltek attól, megállítják őket kivizsgálásra, és így Campbell elbukja a harmadik helyet.

Csak mikor 26 órányi futás után beért a célba, akkor hívták Heindt feleségét, aki orvos.