Emőke
-4 °C
9 °C

Ki kellett menteni a tengerből nőt, aki elsőnek akarta átevezni a Csendes-óceánt

2015.06.14. 16:40

 Egy héttel az indulás után a rossz időjárás miatt megszakítani kényszerült útját az amerikai Sonya Baumstein, aki az első nőként akart egyedül átevezni a Csendes-óceánon, Japánból Kaliforniába, írja az MTI.

A 30 éves extrémsportoló szombaton hajnalban, helyi idő szerint 2 óra 20 perckor adott le vészjelzést 250 kilométerre a japán partoktól, egy közelben haladó teherhajó délután 5-kor vette a fedélzetére és este 9-kor adta át a japán parti őrségnek.

A floridai Baumstein június 7-én, vasárnap indult el 9600 kilométeres útjára a Csiba kormányzóságban fekvő Csosi kikötőjéből. Azt tervezte, hogy kikötő érintése nélkül jut el San Franciscóba szeptember végére.

Egyelőre nem tudni, hogy folytatja-e vagy újrakezdi-e egyedülálló vállalkozását. Az utat eddig három evezőshajó tette meg, de nő egyedül még soha.

Baumstein diákévei alatt versenyszerűen evezett, egy autóbaleset azonban kettétörte a pályafutását. Miután meggyógyult, 2012-ben csatlakozott ahhoz a három férfihoz, akik az Atlanti-óceán felét evezték át a Kanári-szigetektől Barbadosig.

Az amerikai nő három évet töltött a vállalkozás előkészületeivel. Útján nem kísérte segítőhajó, amely az ellátmányt vagy a poggyászt szállította volna, mert ennek költségei túl magasak lettek volna, az üzemanyag-felhasználás pedig ellentétes a kizárólag zöldenergiát hasznosító kaland szellemével.

Kísérőhajó helyett a partokról, műholdas telefon és GPS segítségével követte útját egy segítő csapat.