Varga Csaba és Suhajda Szilárd felértek a K2 alaptáborába

2015.07.01. 17:01

Elérte a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 alaptáborát a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd, a hegymászók oxigénpalack nélkül készülnek meghódítani a hegyet - jelentette az MTI.

A hegymászók a megközelítőleg ötezer méter magasan lévő alaptáborból jelentkeztek szerdán. A Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorának adott interjúban elmondták, hogy az elmúlt napokban havazott, a helyiek szerint egy előmonszun érte el a hegyet, ezért 2-3 napot várnak az idő kitisztulására, mielőtt megpróbálnak feljutni az előretolt alaptáborba. Az interjú alatt a hegymászók beszámolója szerint tisztulni kezdett az ég.
    Suhajda Szilárd elmondta: mindketten jól vannak, úgy érzik, jobban megy a mászás, mint tavaly. A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel.
    A magyarok tizenegy óra körül érték el az alaptábort, ahol már svájci, amerikai, japán és spanyol mászók is várták a havazás végét. Idén kicsit több hó van, mint tavaly, ami egyrészt növelheti a lavinák veszélyét, ugyanakkor "megtartja a köveket", így kevesebb kőhullásban lehet részük a mászás során - fejtette ki Varga Csaba.
    A hegymászók két hete indultak Budapestről a mintegy két hónapos expedícióra. Az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbálnak majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, amelyet a korábbi tervek szerint július végén, augusztus elején érnek el. Suhajda Szilárd korábban rámutatott arra, hogy a Pakisztán területén található K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítania a csúcsot.
    A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul majd. A hegymászók korábban az MTI-nek elmondták, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja sikerüket. A hegynek saját mikroklímája van, így előfordulhat, hogy a környéken ugyan nagyon jó idő van, a K2-n viszont vihar.