Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Besenyei idei legjobbjával hatodik a budapesti Air Race-en

P-20150704-00558 HiRes JPEG 24bit RGB
2015.07.05. 14:33

Cikkünk folyamatosan frissül a verseny alatt, frissítse ön is!

Besenyei Péter az időmérőn hibázott az első repülésen, ezért biztonsági okokból nem kockáztatott a második lehetőséggel. Így viszont csak a 10. időt repülte, vagyis az egyenes kieséses lebonyolítás elején az ötödik helyen zárt amerikaival, a kétszeres világbajnok Kirby Chambliss-szel találkozik majd.

Abu-Dzabiban is egymás ellen kerültek, akkor Besenyei nyert, végül a hetedik helyen zárt, de most majdnem másfél másodpercet kellene javulnia az időmérőhöz képest, hogy újra verje 2004 és 2006 világbajnokát. A büntetőmásodpercek persze közbeszólhatnak, de erre sosem lehet alapozni.

Besenyei Budapesten már ugyanolyan Zivko Edge V3-mal repül, mint a mezőny többsége – Paul Bonhomme, Mike Goulian Juan Velarde és Francios Le Vot V2-essel repül, míg Nigel Lamb és Matt Hall egy másik típussal, MXS-R-rel.

Nagyon jól ment az első körben

Az időmérő programját Besenyei és Chambliss párosa nyitotta nem sokkal 3 óra után. Besenyei nem hibázott, az ideje 1:01,070, Chamblissnek ezt kell vernie, ha tovább akar jutni. Ez viszont nem sikerült az amerikainak, 1:01,386-at repült, ráadásul kapott még 2 másodperc büntetést is, tehát Besenyei ott a legjobb 8 között már biztosan.

A budapesti hőségben a gépek is megszenvedtek, de a pilóták is összehoztak több hibát. Nigel Lamb és Nicolas Ivanoff párosában mindketten 10 G fölé mentek a nagy visszafordítóban. Végül az döntött közöttük, hogy a francia lépte túl jobban a határt.. A hét futamban csak ketten voltak gyorsabbak Besenyeinél: Paul Bonhomme 1:01,028-cal verte a leggyorsabb vesztesként továbbjutó Martin Sonkát, az ausztrál Matt Hall viszont brutális időt ment, hiszen 58,4 másodperc alatt teljesítette a pályát.

A legjobb nyolc között Besenyei a kanadai Pete McLeoddal került össze, aki 1:02,866-es idővel jutott tovább. A négyesdöntőért még a Nigel Lamb, Hannes Arch, a Paul Bonhomme, Matthias Dolderer, illetve a Martin Sonka, Matt Hall párosok harcoltak.

Javult, de nem eléggé

A nyolc között Besenyei javított az előző idején, 1:00,887-es időt repült, de ez is kevés volt a kanadaival szemben, aki be tudott mennyi egy perc alá, 59,460 másodperces idővel jutva a legjobb négy közé.

A többi párosból a visszafordítóban újra is hibázó Nigel Lamb ellen Arch ment tovább, Dolderert egy kétmásodperces büntetés kaszálta el Bonhomme-mal szemben, a cseh Sonka pedig kisebb meglepetésre megverte azt a Matt Hallt, aki a lebonyolítási rendszer miatt a harmadik legjobb idővel nem került be a legjobb négy közé.

Besenyeinél ketten (Lamb és Dolderer) voltak lassabbak a nyolc között, így idei legjobb eredményét elérve a hatodik helyen zárt. A négyesdöntőben végül a Rovinjban is győztes, 2008-ban világbajnok Hannes Arch nyert Paul Bonhomme, Martin Sonka és Pete McLeod előtt.

Négy verseny után Paul Bonhomme 34 ponttal vezeti a világbajnokságot, mögötte Hannes Arch és Matt Hall is 29 ponttal áll. Besenyei 5 ponttal a 10. a mezőnyben. Az idény ötödik futama augusztusban köveztkezik Ascotban.