Nem könnyű gyakorolni, hogy emberekre ugrálunk méterekről

2015.08.19. 19:48
A pankráció se nem egyszerű, se nem könnyű sport, ellenben rettentő látványos, de remek fizikum mellett előadói készség is kell hozzá bőven. Hogy ezekkel hogy állnak a legjobb magyar pankrátorok, az szombaton kiderül a Dürer Kertben.

A HCW, vagyis a Hungarian Championship Wrestling története 5 éve indult, de ma már ott tartanak, hogy az egykori vásári szórakozásból nagyon ütős showműsort hoznak össze, most szombaton, vagyis augusztus 22-én éppen a Dürerben.

Már a 60-as években próbálkoztak

A magyar pankráció gyökerei a 60-as, 70-es évekre nyúlnak vissza, amikor több magyar pankrátor is komoly eredményeket ért el külföldön, az itteni meghonosításon viszont Wéber Árpád kezdett el dolgozni 20 éves külföldi karrierje után. 1991-ben komoly show-t hozott össze Budapesten, de a közönség még nem volt elég nyitott a programra. Wéber végül 2010. augusztus 2-án, öt nappal az első újkori gála előtt hunyt el abban a tudatban, hogy nem sikerült megteremtenie a magyar pankrációt.

Wéber Árpád
Wéber Árpád
Fotó: HCW Pankráció

Ehhez a show-hoz pedig hozzátartoznak a több méteres zuhanások is, amik egyben a legveszélyesebbek is, de mivel a legegyszerűbb mozdulatok is komoly sérülést okozhatnak, ezért a pankráció sem egy olyan sport, amit érdemes otthon kipróbálni, mondja HCW ügyvezetője, Turger Dávid.

De ha valaki mégis úgy döntene, hogy kipróbálná, manapság már szervezett, profi keretek között teheti ezt akár a HCW sulijában, ahol a helyes mozdulatok mellett azt is megmutatják az érdeklődőknek, hogy legyenek jó showmanek, hiszen a pankráció leginkább egy jó adag exhibicionizmus, egy kis különcség, no meg annak a keveréke, hogy ezeket a lehető legvitatottabb, legmegosztóbb formában mutassa ki az ember.

Erre pedig tényleg szinte korlátlan szabadság adódik, hiszen Turger szerint egyáltalán nem tekinthető a magyar pankráció a nyugati show-k majmolásának, minden birkózónak megvannak a saját mozdulatai. Persze óhatatlan, hogy egyes dolgokat külföldiektől lesnek el, de ezeket általában továbbfejlesztik, de olyanra is volt már példa, hogy egy külföldi birkózó vitt tovább magával valami olyat, amit egy magyar társánál látott. A lényeg az, hogy minden passzoljon az adott birkózó stílusához.

A HCW a 2010-es kezdet óta rendesen kinőtte magát, hiszen 60 fős stábbal, fény-hang technikusokkal, kamerásokkal, vágókkal, sminkesekkel, koreográfusokkal és külön dizájnerekkel dolgoznak. A szombati, Utolsó emberig névre keresztelt gálán például a címmeccsek mellett lesz egy 25 fős rumble is, amiben eldől főövnek számító Hardcore cím első számú kihívója is, de a csapatbajnoki öv is gazdára talál majd.

Az augusztus 22-i gáláról további részleteket Facebookon, illetve a HCW honlapján találnak.