Háborgó tengeren állított fel rekordot a magyar hosszútávúszó

2015.09.22. 23:20 Módosítva: 2015.09.22. 23:52

Mányoki Attila teljesítménye előtt tisztelegnek a világ hosszútávúszói, mert a magyar sportoló nehéz körülmények között szelte a Molokai-csatornát Hawaiinál, miközben a valaha volt legrövidebb idő alatt ért partot. 12 óra és 2 perc alatt ért Molokaiból Oahuba. 1961 óta csak 36-an tudták teljesíteni a papíron 26 mérföldes, de az áramlatok miatt ennél hosszabb távot.

Mányoki eddig sosem használt útvonalon haladt , amit az erős tengeráramlatok miatt használt. A többi úszó mind délre sodródott, míg ő a hullámokkal és áramlással dacolva észak felé haladt.

"Borzasztó körülmények között úszott, húszcsomós szél és 8-9 láb (kb. 3 méter) magas hullámok között. A múlt héten egy kisebb cunami volt erre. A helyiek szerint az óceán nagyon zavaros volt. Teljesen lenyűgözött minket Attila" – idézte az Openwaterswimming.com Linda Kaisert.

A hosszútávúszók legnagyobb álma, hogy teljesítsék az Ocean Sevent, azaz átússzanak hét ikonikus tengerszorost ( La Manche, Gibraltári-szoros, Catalina-csatorna, Molokai-szoros, Cugaru-szorost, Cook-szoros és Északi-csatorna), Mányoki hármat már teljesített ezek közül. A negyediknek október 5-én vág neki, Kaliforniában a Catalina-csatorna következik.

A magyar úszó már tavaly is figyelemre méltó eredményt ért el, amikor minden idők harmadik legjobb idejével úszta át a Cugaru-szorost.