Tíz másodperce volt a becsapódásig a magyar siklóernyősnek

2016.02.12. 12:10

Honti Adél Márta Kolumbiában egy arany- és egy bronzérmet is szerzett a siklóernyősök nemzetközi versenyén, miközben egy életveszélyes helyzetet is kivédett.

Honti Roldanillóban távrepülésben versenyzett, ahol motor nélkül, a meleg légáramlatokat használva, egy fix útvonalat repülnek végig a versenyzők időre.

„Mivel ez volt az első versenyem, ahol nem sport-, hanem versenykategóriában indultam, elsősorban az új szárnyammal (Ozone Mantra6) kellett összebarátkoznom. Minél magasabb egy ernyő teljesítménye, annál inkább háttérbe kerül a biztonsága. Az utolsó versenynap eddigi 12 éves repülési karrierem legveszélyesebb szituációját éltem át, ugyanis nem sokkal a start után az ernyőm egy turbulens áramlatban összeomlott, és elvesztettem felette az uralmat. Összesen 500 métert pörögtem így lefelé, és mindössze 144 méterrel a föld felett tudtam megoldani a helyzetet, körülbelül 10 másodperccel a becsapódás előtt. Mivel sok időt és magasságot vesztettem, teljesen lemaradtam a mezőnytől, de azért folytattam a versenyt. Ez egy dobogós helyezésbe került, de életben maradtam, és ez sokkal fontosabb" – írta Honti az Aeroclub.hu-n.

A második kolumbiai futamon is voltak még problémák az ernyővel, de Honti már jobban kiismerte, ahogy a környezet sajátosságait is. Az erősebb mezőnyben is jól szerepelt, a nők között aranyérmet szerzett.