Egy év kihagyás után mászták meg a Mount Everestet

2016.05.11. 16:19

Kilenc nepáli serpa szerdán felért a Mount Everest csúcsára, ők az első hegymászók, akik egy év kihagyás után feljutottak a világ legmagasabb hegycsúcsára - írja az MTI nepáli közlés alapján.

2015-ben évtizedek óta először senki nem tudta megmászni a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsát, mivel a hatóságok kénytelenek voltak lefújni a tavaszi mászószezont a Himaláját április 25-én sújtó katasztrofális földrengés miatt. Tizennyolc hegymászó és serpa vesztette életét a mintegy 8900 ember halálát okozó földrengés előidézte óriáslavina alatt. 2014-ben 16 serpát ölt meg egy lavina az alaptábor fölötti hegyvidéken.

Idén mintegy 300 külföldi hegymászó és hegyi vezetőik próbálják meghódítani a Mount Everestet. Köztük volt az a két szlovák hegymászó is, akiket lavina akadályozott meg abban, hogy felérjenek a világ legmagasabb csúcsára. Vlado Strbát és Pál Zoltánt a négyes tábor magasságából négy serpából álló mentőegység hozta le a kettes táborba, ahonnan Katmanduba szállítják őket - jelentette szerdán a tyzden.sk szlovák honlap.

A két hegymászó az úgynevezett Bonington útvonalon, az egyik legnehezebb úton haladt a hegycsúcs felé, ezt az útvonalat 28 éve egyetlen expedíció sem választotta.