Fa Nándor: Minden okom megvan a bizakodásra

2016.11.14. 14:40

A Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny nyolc napja rajtolt el, a mezőny magyar indulója, Fa Nándor a 19. helyen áll. Az élen Alex Thomson áll, 635 tengeri mérfölddel halad Fa előtt. A vitorlázók az Egyenlítő felé tartanak, nehéz, szélcsendes zónán kell átverekedniük magukat.

Fa hajójával, a Spirit of Hungary-vel már több mint kétezer mérföldet tett meg.Honlapján foglalta össze az eddig tapasztalatokat.  A legjobbak nagyon elléptek tőlük, írja, de ezt nem tartja meglepőnek, például Thomsonnak is uszonyos hajója van, más súllyal és vitorlázattal versenyez, ilyen körülmények között tud nagyon jól haladni. Csak nagyon nagy kockázattal lehet hagyományos hajóval a leggyorsabbak tempóját tartani.

„Nekem nyilván a magam pályájára kell figyelnem, a saját céljaim elérése a fő szempont, és jól haladok. Voltak apró meteo-taktikai hibáim, de nem alapvető, és nem is voltak egyértelmû helyzetek. Viszont jól haladunk, minden okom megvan a bizakodásra."

000 HQ6D1

A 63 éves magyar hajós az Emlékezés napján a verseny honlapjának családi történeteket idézett fel. Elmesélte, a második világháborúban hogyan lett apja háromszoros hadiszökevény, majd kezdte el újra az életét anyjával.  Fa a párizsi terrortámadásról is megemlékezett blogján. „Felragasztottam egy fekete csíkot a térképasztalom sarkára, emlékezésképpen az éppen egy éve Párizsban történt borzalmas merénylet áldozatainak emlékére. Itt zsongnak a fejemben mindazok a gondolatok, amiket az emlék kivált. Éppen óceánon voltam akkor is, de ez nem változtat semmin. Nagyon megvisel mindig, amikor oktalan támadás ér ártatlanokat.

A vitorlázó reménykedik, hogy viszonylag könnyedén átjut az Egyenlítőn, az előrejelzések szerint a keleti szelekkel van esélye, és kikerülheti a zavarszeles sávokat.