Szörnyű éjszakám és nappalom volt

2017.01.07. 15:44

Fa Nándor valószínűleg vasárnap reggel eléri a Horn-fokot. A Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyből még ezután is hátra lesz pár ezer mérföld az Atlanti-óceánon, de fontos lélektani pont ez a vitorlázóknak.

„Boldoggá tesz, hogy közeledek, de nem lesz könnyű ezután sem. Minden egyes mérföldön és mérföldért küzdök. A szél nem könnyű. Szörnyű éjszakán és nappalom volt, minden hullám szemből jött, és a hajó úgy hánykolódott, hogy féltem benne. De haladok és az jó. Fagyos hideg van. Csak percekig tudsz kint dolgozni, a kajütben hat fok van. A vitorlás rendben van, mindent rendszeresen ellenőrzök, és mindig találok valamit.  Nagyon hideg, nagyon nehéz. Már nagyon elegem van mostanra a Csendes-óceánból." – nyilatkozta Fa.

A Vendée honlapja, Fa Nándor élete versenyének nevezi a mostanit. A 62 éves hajós 1993-ban teljesítette sikeresen a VG-t, akkor ötödik lett, de most talán több nehézséggel kellett szembe néznie, mert a hajóját, a Spirit of Hungaryt az egyik előverseny előtt javítani kellett, majd a Barcelona World Race arra kényszerült, hogy hirtelen találjon magának csapattársat. 

Az Atlanti-óceánon nagy taktikai csata várható, mert a szélcsendes övezetben minden csomó számíthat. Az élen  Armel Le Cléac’h halad, meggyőző a fölénye, de a második Alex Thomson egy nap alatt 100 mérföldet hozott rajta, így már csak 235 a hátránya. A brit most is jól halad, a harmadik Jérémie Beyou jó hétszáz mérfölddel van mögötte.