Fa Nándor felcsapott egy palack pezsgőt, de üldözője akad

03
2017.01.10. 13:43

Az élen a helyzet fokozódik: Alex Thomson sokat hozott Armel Le Cléac’h-on a Doldrumsban, most, hogy mindketten kiszabadultak a szélcsendes övezetből, a francia előnye 100 mérföld, mielőtt beléptek volna, 340 volt. Ez kiélezett küzdelmet ígér a hajrára, főleg, mert az előrejelzések szerint bonyolult szélviszonyok között hajóznak majd a célig, ami sok teret enged a
merész taktikai döntéseknek.

A 4. helyért folyó közdelemben most megint Jean-Pierre Dick áll nyerésre, a néhány napja elébe vágó örök páros, Yann Elies és Jean Le Cam most megint lemaradt tőle, méghozzá 180 mérfölddel, ami azt jelenti, hogy egyhetes távlatban mégiscsak kifizetődőbb volt Dick nyugatias pozíciója hozzájuk képest. Hogy velük mi lesz a célban, azt nem tudni, de ha így folytatják, kéz a kézben futnak be egy megosztott 5. helyen.

Befoghatják a magyar hajót

Ismét szót kell ejtenünk a megtáltosodott Éric Bellionról, annál is inkább, mert ha így halad tovább, veszélyt jelenthet Fa Nándor 8. helyére is. Bellion szenteste még tagja volt az Ausztráliától délre együtt bulizó hatoknak, azóta viszont 1250 mérföldet vert rájuk. Lényegében annyi idő alatt szelte át a déli Csendes-óceánt, mint az élen hajózó Le Cléac’h, és holnap minden bizonnyal ő is megkerüli a Horn-fokot. A nagy déltengeri rohanásban megelőzte Conrad Colmant, és már a 9. helyen áll a 600 mérfölddel előtte hajózó Fa Nándor mögött, akinek előnye vele szemben karácsonykor még 1400 mérföld volt.

Fa Nándor jelen állás szerint kívülről kerüli a Falkland-szigeteket. A Horn-fok óta többször is fordulni kényszerült a kevert szelek miatt, de úgy tűnik, nem kapja őt telibe az az alacsony nyomású (nagy szeles) zóna, amely az éjjel és holnap délelőtt átsöpör a térségen. 

Inni kellett rá

Most már többet tudunk Fa Horn-fokkerüléséről is, mert a magyar hajós beszámolt róla a rendezőknek. Még éjfél előtt meglátta a sziklát, de kétszer is irányt kellett váltania, mire a rossz látási viszonyok mellett hajnali 6:38-kor meg tudta kerülni a fokot. A nagy esemény örömére pezsgőt bontott, amit nem kellett behűteni, fagyos volt ott minden.