Fa Nándor még hasít, de szélcsend jön

2017.01.12. 09:32

Fa Nándor a Horn-fok óta remekel, az elmúlt 24 órában például több mint 360 mérföldet tett meg meg, ráadásul szinte nyílegyenesen a cél felé. Sajnos az előtte álló 48 órában már nem lesz ilyen szerencsés:

ha nem tesz kitérőt valamelyik irányba, akkor ma este rövid időre szélcsendbe kerül,

pedig éppen hogy minél gyorsabban kellene haladnia, mert eztán nyugatról egy alacsony nyomású viharzóna halad át a térségen, ami előtt jó lenne északnak átvágni.

Azért nem kell félteni a magyar hajóst, ez nem olyan viharzóna, ami a jeges déltengeren fenyegette a hajósokat, a legdurvább részén is 40 csomós szeleket (70 km/h) mondanak, ami nem jó, de sehol sincs a 60-tól, pláne a 70-től, amilyen Fa Nándor 1993-as Horn-fok kerülésekor fújt.

Fa Nándor mögött tegnap ketten is megkerülték a Horn-fokot. Kora délután a déli óceánon megtáltosodó Éric Bellion, éjjel aztán a sokat szenvedett Conrad Colman. A francia a 9. helyen éppen úgy 14 nap alatt tette meg az utat Új-Zélandtól a Horn-fokig, mint a második Alex Thomson, vagyis eszméletlenül nagyot ment, főleg ahhoz képest, hogy a verseny első felében hogyan teljesített.

A fok kerülés után viszont némiképp lelassult, így Fa Nándor előnye vele szemben 600-ról 700 mérföldre nőtt.

Colmannél kalandosabban viszont senki nem teljesítette ugyanezt a szakaszt. Viharok kergették, elszakadt az árbocmerevítője, elvesztette több vitorláját, hajója órákon keresztül az oldalára fekve sodródott, de végül úrrá lett minden problémán és befordult az Atlanti Óceánra. Ezalatt Éric Bellion megelőzte ugyan, de az elmúlt héten nem sok teret vesztett a mögötte jövő 4 versenyzővel szemben, vagyis velük tudja tartani a lépést. Nem biztos, hogy ez menni fog neki a változékonyabb atlanti szakaszon is, mert rövid a cserepadja: eddig három vitorlájától fosztotta meg a tenger.

Az élen, Armel Le Cléac'h 250 mérföldre növelte előnyét Alex Thomsonnal szemben, és már csak 2000 mérföldje van hátra, vagyis nagy a valószínűsége annak, hogy megint egy francia lesz a győztes, mint az eddigi összes Vendée Globe-on. Az már biztos, hogy a 78-napos szóló földkerülő rekord * megdől, hiszen még a harmadik helyen jövő Jérémie Beyou is belül van Francois Gabart 4 évvel ezelőtti rekordján.

*Ez csak az egytestű hajók körében érvényes rekord, Thomas Coville éppen a Vendée Globe ideje alatt kevesebb mint 50 nap alatt kerülte meg a földet egy trimaránnal.  • Tippek
  • Bankszámla