Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Fa Nándor átjutott a viharzónán

2017.01.18. 12:15

Továbbra is a nyolcadik helyen halad Fa Nándor a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar versenyző jelenleg Brazília déli partjainál hajózik, honlapjának bejegyzése szerint már túl van az elméleti versenytáv 80 százalékán, és szerencsésen átjutott a Dél-Amerika melletti, úgynevezett Üvöltő Negyvenesek nevű viharzónán. Stabilan a nyolcadik helyen vitorlázik, a mögötte haladó Éric Bellion hátránya 679 tengeri mérföld a magyar versenyzővel szemben, írja az MTI.

Fa Nándor és a mezőny 72 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen hátránya 4516 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cleach-hoz képest.

Az első, valamint üldözője, a brit Alex Thomson, aki az elmúlt napokban 40 mérföldre csökkentette hátrányát, már Franciaországnál jár, kevesebb, mint 400 tengeri mérföld választja el őket a céltól, ahova várhatóan csütörtökön be is futnak. A jelenlegi versenycsúcsot várhatóan mindketten megdöntik.

A mezőnyt - amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.  • Vennék
  • Hírek