Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Fa Nándor még csütörtökön átlépi a Baktérítőt

depart-de-nandor-fa-r-1600-1200
2017.01.19. 11:44

Hacsak valami drámai baleset nem történik, Armel Le Cléac’h csütörtök délután 4 körül befut Les Sables d’Olonne kikötőjébe, és ezzel megnyeri a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt.

Üldözője, a brit Alex Thomson teljesen elkészült az erejével, és az utolsó 200 mérföldön már csak a biztonságos befutás érdekli. Eddig nem tudtuk, de napok óta nem működik a szélmérője, ami az automata kormányt vezérli, ezért lényegében semmit nem aludt az utolsó napok rohanásában. Tegnap este, miután ráfordultak a célegyenesre (a francia 5 körül, Thomson bő egy órával később) azt mondta, elment a verseny, Le Cléac'h-t nem lehet behozni, ezért inkább azzal foglalkozik, hogy megjavítsa a szélmérőt és képes legyen aludni, mert veszedelmesen fáradt.

A két hajó közötti távolság azóta 35-ről 95 mérföldre nőtt, Thomson nyilvánvalóan konzervatívan hajózik. Le Cléac'h befutója 4 körül várható, Thomson késő este érkezik.

Közben valami történhetett a 7. helyen jövő Louis Burtonnel, mert magyar idő szerint hajnalban váratlanul irányt váltott, és úgy tűnik azóta arra törekszik, hogy hátszélben haladjon (most éppen a célnak pont háttal). Konkrét hír még nincs róla, de mindenesetre szokatlan, amit csinál. 

Több mint 1600 mérfölddel mögötte Fa Nándor bő negyedszélben 10 csomóval dönget, és még ma átlépi a Baktérítőt.

vendee.PNG

Mögötte a négyek (Fabrice Amedeo, Arnaud Boissières, Alan Roura és Rich Wilson) nem győznek hálát adni a sorsnak, hogy kikeveredtek a Horn-fok fagyos öleléséből, és végre ki lehet ülni egy kicsit a fardekkre. Alan Roura azon örvendezett, hogy éjszaka nyitott kajütajtónál tudott aludni.   • Vennék
  • Hírek