Fa Nándor ma visszatér az északi féltekére

négyek.PNG
2017.01.24. 12:17

Hétfőn este befutott Les Sables d’Olonne-ba Jeremie Beyou, a verseny harmadik helyezettje. 78 nap 6 óra és 38 perc kellett neki ahhoz, hogy visszahozza a hajót le Sables-ba, így ő Francois Gabart 4 évvel ezelőtti rekordidején kívül teljesítette a távot.

Kár érte, mert ennél sokkal jobban állt, de az utolsó pár napban megszenvedett a gyenge széllel: már vasárnap hajnalban is csak 245 mérföldje volt hátra, ehhez 40 órájára volt szüksége (jó szélben a negyede is elég). Beérkezése után elmondta, hogy a verseny második hete óta nem jutott jó időjárás-előrejelzéshez, ezért amíg lehetett, addig rátapadt Paul Meilhat-ra.

Meilhat kiesése után ébredt rá, hogy jobb, ha az ember a saját versenyét futja, még akkor is, ha jó időjárási adatok hiányában sokszor frusztrálóan rossz döntéseket hoz. Szerda délelőtt és kora délután befutnak a hármak is.

Ahogy a két képen látszik Jean-Pierre Dick a külső íven gyorsabb volt mint Yann Elies és Jean le Cam, így most 60, illetve 100 mérfölddel vezet előttük, ám az elmúlt 4 órában Elies és Le Cam gyorsabb nála, mivel bővebb a szelük.

harmak befutoja.PNG

Holnap hajnalban gyengül a szél, és a partközelben keletire fordul. Ekkor mindhármuknak kell venniük még egy déli fordulót, ez Dicknek lesz a leghosszabb mielőtt rá tudnának fordulni a célegyenesre, tehát a különbség csökkenni fog.

nandipozi 79.PNG

Fa Nándor 24 óra alatt 302 mérföldet tett meg és kedden este átlépi az Egyenlítőt. Nagyon úgy fest, hogy simán elhajózik a versenyzők életét sokszor megkeserítő gyenge szeles övezet, a Doldrums mellett is, ami most éppen eléggé visszahúzódott Afrika partjai mellé.

A versenyrendezőség reggeli cikkében arról ír, hogy egy hét múlva erős vihar éri el nyugat felől a befutó térségét. Elemzésük szerint ez elkaphatja a Fa Nándor előtt hajózó Louis Burtont, de valószínűleg átrobog Fa Nándor előtt, aki ha kell, tehet is róla, hogy ne kapja telibe a vihar.

Közben a déli atlanti óceánon határozott verseny bontakozott ki a Fabrice Amadeo és Arnaud Boissieres között. A céltól mért távolságuk lényegében megegyezik, miközben azért 60 mérföldnyire elszakadtak egymástól kelet-nyugati irányban.

Nem szabad leírni mögöttük a svájci Alan Rourát sem, mert 100 mérföldes hátrány a hátralevő több mint 5000 mérföldön simán ledolgozható. Kicsit jobban lemaradt tőlük Rich Wilson, de ő egészen más úton jár. 400 mérfölddel nyugatabbra a dél-amerikai partokhoz sokkal közelebb hajózik. Ez ritkán kifizetődő taktika, de ha bejön neki, akkor akár meg is előzheti az egész kompániát.

Hátul Pieter Heerema ma éjjel megkerülheti a Horn-fokot. Nagy ünneplés lesz, mert nagyon elege van a hidegből és úgy általában a Csendes-óceánból. A legutolsó Sebastien Destremaunak még 1300 mérföldje van a Horn-fokig.