Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Fa Nándor bő széllel halad, hat nap és célba ér

2017.02.02. 12:58

Fa Nándor várható érkezése továbbra is február 8., a Vendeé Globe földkerülő vitorlás versenyen. Több napnyi útkeresés, gyenge szeles zónák közötti lavírozás, és egy kényszerűen hosszú negatív (a kikötőhöz alig közelítő) takk után a Spirit of Hungary végre bő széllel halad. Bár a szél engedné, Fa Nándor még mindig nem teljesen a célra tart, az ideális útiránytól északra tér el, talán azért, hogy elengedje maga előtt a következő nyugatról keletre tartó alacsony nyomású (erős szeles) zónát.

nandipozi86.PNG

Mögötte Eric Bellion képtelen lesz elkerülni egy szélcsendes zónát, mert az kelet-nyugati irányban lényegében kettészeli az Atlanti óceánt a következő napokban. Ez alkalmat adhat Conrad Colmannak a felzárkózásra, de az elmúlt két hét tapasztalatai alapján a franciának azonos szélviszonyok között olyan sebességi előnye van Colman megtépázott hajójával szemben, hogy utolérni nem fogja.

Ugyancsak bosszantó szélcsendbe fut bele hátul Pieter Heerema, aki a mezőny még vízen levő legjobb hajójával abban reménykedhetett, hogy befogja az előtte haladó Didac Costát és Romain Attanasiót. Nos, ez az álom alighanem szertefoszlik, mivel a holland már most lelassult, és huzamosabb ideig idegölő szélkereséssel lesz elfoglalva, az előtte ádáz párosversenyt vívók viszont most értek bele a kereskedelmi szelekbe, amik megnyugtatóan viszik őket előre a következő napokban.

Eközben Lousi Burton ma reggel 7:47-kor befutott a célba Les Sables d'olonne kikötője előtt. A szele megengedte volna, hogy korábban – akár már hajnali 3-kor - érkezzen, és ez fölveti azt a kérdést, hogy miért fogja vissza a lovakat a befutó előtt? Vajon a nagyobb média figyelem és a szponzorok érdekében teszi ezt, vagy az árapály miatt (az Imoca 60 lábas hajók merülése 4,5 méter, ekkora merüléssel nem lehet apályban behajózni a kikötőbe). Ez utóbbi válasz nem tűnik logikusnak, mert ha az apály miatt lassít, akkor miért nem csinálja fordítva: befut korán, aztán a kikötő előtti térségben, de immár mondjuk szerettei körében várja ki a behajózást?

Reméljük, Fa Nándor nem kerül ebbe a faramuci helyzetbe, bár az Index stábja ott lesz a befutón, és a mi kameráink is jobban szeretik a napfelkelte körüli surlófényeket, mint a sötét éjszakát. A magyar hajós 2000 mérföldön belülre került a befutóhoz.  • Vennék
  • Hírek