Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fa Nándor bő széllel halad, hat nap és célba ér

2017.02.02. 12:58

Fa Nándor várható érkezése továbbra is február 8., a Vendeé Globe földkerülő vitorlás versenyen. Több napnyi útkeresés, gyenge szeles zónák közötti lavírozás, és egy kényszerűen hosszú negatív (a kikötőhöz alig közelítő) takk után a Spirit of Hungary végre bő széllel halad. Bár a szél engedné, Fa Nándor még mindig nem teljesen a célra tart, az ideális útiránytól északra tér el, talán azért, hogy elengedje maga előtt a következő nyugatról keletre tartó alacsony nyomású (erős szeles) zónát.

nandipozi86.PNG

Mögötte Eric Bellion képtelen lesz elkerülni egy szélcsendes zónát, mert az kelet-nyugati irányban lényegében kettészeli az Atlanti óceánt a következő napokban. Ez alkalmat adhat Conrad Colmannak a felzárkózásra, de az elmúlt két hét tapasztalatai alapján a franciának azonos szélviszonyok között olyan sebességi előnye van Colman megtépázott hajójával szemben, hogy utolérni nem fogja.

Ugyancsak bosszantó szélcsendbe fut bele hátul Pieter Heerema, aki a mezőny még vízen levő legjobb hajójával abban reménykedhetett, hogy befogja az előtte haladó Didac Costát és Romain Attanasiót. Nos, ez az álom alighanem szertefoszlik, mivel a holland már most lelassult, és huzamosabb ideig idegölő szélkereséssel lesz elfoglalva, az előtte ádáz párosversenyt vívók viszont most értek bele a kereskedelmi szelekbe, amik megnyugtatóan viszik őket előre a következő napokban.

Eközben Lousi Burton ma reggel 7:47-kor befutott a célba Les Sables d'olonne kikötője előtt. A szele megengedte volna, hogy korábban – akár már hajnali 3-kor - érkezzen, és ez fölveti azt a kérdést, hogy miért fogja vissza a lovakat a befutó előtt? Vajon a nagyobb média figyelem és a szponzorok érdekében teszi ezt, vagy az árapály miatt (az Imoca 60 lábas hajók merülése 4,5 méter, ekkora merüléssel nem lehet apályban behajózni a kikötőbe). Ez utóbbi válasz nem tűnik logikusnak, mert ha az apály miatt lassít, akkor miért nem csinálja fordítva: befut korán, aztán a kikötő előtti térségben, de immár mondjuk szerettei körében várja ki a behajózást?

Reméljük, Fa Nándor nem kerül ebbe a faramuci helyzetbe, bár az Index stábja ott lesz a befutón, és a mi kameráink is jobban szeretik a napfelkelte körüli surlófényeket, mint a sötét éjszakát. A magyar hajós 2000 mérföldön belülre került a befutóhoz.