Fa Nándor kegyetlen vihar felé tart

2017.02.04. 16:37

Alaposan rácáfolt pénteki cikkünk taktikai elképzeléseire Fa Nándor. Akkor lehetségesnek látszott, hogy két atlanti vihar között sikerrel kibújjon északra, a magyar hajós ezzel szemben a viharok déli oldalán keletnek fordult. Az első alacsony nyomású zóna most tombol tőle északnak, Fa Nándor most ennek a peremén halad 12-14 csomós sebességgel (ez látszik az első képen).

vihar most.PNG

Ez a vihar még gyorsan elvonulhat mellette, de azt, ami hétfőn széltében-hosszában beborítja az Atlanti-óceánt, azt nem lehet kikerülni, és nem lehetett volna észak felé sem, ahogyan azt feltételeztük. Ahogyan az a képen látható, ez valami egészen elementáris kiterjedésű vihar lesz, aminek szélén 30-35 csomós szélben lehet jó sebességgel nagyjából a célra tartani.

vihar482.PNG

Fa Nándor mögött Eric Belliont és Conrad Colmant az északkeleti passzát nem kényszeríti akkora nyugati kitérőre, mint amekkorát a magyar hajósnak kerülnie kellett. Bellion máris a célra tart és hamarosan még jobb nyugatias szeleket kap, Colmannak ehhez még át kell szelnie egy gyengeszeles zónát, amitől a köztük levő 250 mérföldes távolság tovább nőhet.

Mögöttük az egykori négyes csoport alaposan szétszakadt, Arnaud Boissieres és Rich Wilson között a távolság 800 mérföldre nőtt. Még hátrébb Didac Costa 33 mérföld előnyre tett szert a vele egy hete fej-fej mellett haladó Romain Attanasióval szemben. Az utolsó két helyen Pieter Heerema és Sebastian Destremau egyaránt a dél amerikai partok felé fordult, mert a déli Atlanti-óceánt az északival ellentétben egy hatalmas gyengeszeles zóna uralja.