Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Fa Nándor kegyetlen vihar felé tart

2017.02.04. 16:37

Alaposan rácáfolt pénteki cikkünk taktikai elképzeléseire Fa Nándor. Akkor lehetségesnek látszott, hogy két atlanti vihar között sikerrel kibújjon északra, a magyar hajós ezzel szemben a viharok déli oldalán keletnek fordult. Az első alacsony nyomású zóna most tombol tőle északnak, Fa Nándor most ennek a peremén halad 12-14 csomós sebességgel (ez látszik az első képen).

vihar most.PNG

Ez a vihar még gyorsan elvonulhat mellette, de azt, ami hétfőn széltében-hosszában beborítja az Atlanti-óceánt, azt nem lehet kikerülni, és nem lehetett volna észak felé sem, ahogyan azt feltételeztük. Ahogyan az a képen látható, ez valami egészen elementáris kiterjedésű vihar lesz, aminek szélén 30-35 csomós szélben lehet jó sebességgel nagyjából a célra tartani.

vihar482.PNG

Fa Nándor mögött Eric Belliont és Conrad Colmant az északkeleti passzát nem kényszeríti akkora nyugati kitérőre, mint amekkorát a magyar hajósnak kerülnie kellett. Bellion máris a célra tart és hamarosan még jobb nyugatias szeleket kap, Colmannak ehhez még át kell szelnie egy gyengeszeles zónát, amitől a köztük levő 250 mérföldes távolság tovább nőhet.

Mögöttük az egykori négyes csoport alaposan szétszakadt, Arnaud Boissieres és Rich Wilson között a távolság 800 mérföldre nőtt. Még hátrébb Didac Costa 33 mérföld előnyre tett szert a vele egy hete fej-fej mellett haladó Romain Attanasióval szemben. Az utolsó két helyen Pieter Heerema és Sebastian Destremau egyaránt a dél amerikai partok felé fordult, mert a déli Atlanti-óceánt az északival ellentétben egy hatalmas gyengeszeles zóna uralja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?