Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Fa Nándor 93 nap után célba ért

IMG 5125
2017.02.08. 11:33 Módosítva: 2017.02.08. 14:14

Fa Nándor 93 nap alatt teljesítette a Vendée Globe egykezes földkerülő vitorlásverseny 24 500 mérföldes távját.

A magyar hajós – magyar idő szerint szerdán nem sokkal dél előtt – 8.-ként ért célba a versenyen, amin eredetileg 29 hajó indult, és 18-nak van még esélye arra, hogy külső segítség nélkül, tehát a versenykiírásnak megfelelően teljesítse a távot. 

Helyszíni tudósítónk szerint Fa Nándor úgy ugrált a fedélzeten, mint egy gyerek.

Ma mindenkit szeretek

− üvöltötte, amikor célba ért.

Aztán a legközelebbi hozzátartozói és az ellenőrök is felszálltak a hajójára. Szerencsére a csatorna nyitva van, mert dagály van, úgyhogy egyből be tud hajózni a kikötőbe.

Helyszíni tudósítónk szerint Fa Nándort magyar és francia szurkolók népes tábora várja Les Sables d'olonne-ban. Brest és környékén még franciaországi viszonylatban is elképesztő kultusza van a vitorlázásnak, aminek csúcsa kétségtelenül a Vendée Globe.

Fa Nándort a helyiek élő legendaként tartják számon, nyugodtan mondhatjuk, nincs ember, aki ne ismerné a nevét – az éttermekben, kocsmákban gratulálnak még az egyszeri szurkolónak is a magyar szólóvitorlázó teljesítménye miatt.

Fa Nándor az utolsó napokat meglehetősen lassan teljesítette, ami nemcsak a nehézségek eredménye, hanem az ő mértéktartásáé is. Ugyanis idejében felmérte, hogy a hajó minden eresztéke fáradt a verseny végére, ezért nem hajszolta túl a Spirit of Hungaryt az utolsó szakaszon. 

Az MTI-nek a magyar hajós azt mondta, ez volt pályafutása csúcsa. „Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem."

A kötelező ünneplésen a színpadon Fa Nándor kisebb táncot járt a nézők tapsa és éljenzése közepette.

„Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó." Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy gondolkozott-e már a folytatáson, azt mondta: "az agyamban már összeállt egy új hajó virtuális terve".

"De azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi" - mondta.  • Vennék
  • Hírek