Jenő
-2 °C
6 °C

Fa Nándor 93 nap után célba ért

IMG 5125
2017.02.08. 11:33 Módosítva: 2017-02-08 14:14:55

Fa Nándor 93 nap alatt teljesítette a Vendée Globe egykezes földkerülő vitorlásverseny 24 500 mérföldes távját.

A magyar hajós – magyar idő szerint szerdán nem sokkal dél előtt – 8.-ként ért célba a versenyen, amin eredetileg 29 hajó indult, és 18-nak van még esélye arra, hogy külső segítség nélkül, tehát a versenykiírásnak megfelelően teljesítse a távot. 

Helyszíni tudósítónk szerint Fa Nándor úgy ugrált a fedélzeten, mint egy gyerek.

Ma mindenkit szeretek

− üvöltötte, amikor célba ért.

Aztán a legközelebbi hozzátartozói és az ellenőrök is felszálltak a hajójára. Szerencsére a csatorna nyitva van, mert dagály van, úgyhogy egyből be tud hajózni a kikötőbe.

Helyszíni tudósítónk szerint Fa Nándort magyar és francia szurkolók népes tábora várja Les Sables d'olonne-ban. Brest és környékén még franciaországi viszonylatban is elképesztő kultusza van a vitorlázásnak, aminek csúcsa kétségtelenül a Vendée Globe.

Fa Nándort a helyiek élő legendaként tartják számon, nyugodtan mondhatjuk, nincs ember, aki ne ismerné a nevét – az éttermekben, kocsmákban gratulálnak még az egyszeri szurkolónak is a magyar szólóvitorlázó teljesítménye miatt.

Fa Nándor az utolsó napokat meglehetősen lassan teljesítette, ami nemcsak a nehézségek eredménye, hanem az ő mértéktartásáé is. Ugyanis idejében felmérte, hogy a hajó minden eresztéke fáradt a verseny végére, ezért nem hajszolta túl a Spirit of Hungaryt az utolsó szakaszon. 

Az MTI-nek a magyar hajós azt mondta, ez volt pályafutása csúcsa. „Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem."

A kötelező ünneplésen a színpadon Fa Nándor kisebb táncot járt a nézők tapsa és éljenzése közepette.

„Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó." Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy gondolkozott-e már a folytatáson, azt mondta: "az agyamban már összeállt egy új hajó virtuális terve".

"De azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?