Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

0-ról 167 km/h-ra 11 mp alatt, bringával

2017-02-09T094509Z 1 MTZSPDED293PR4FT RTRFIPP 4 MOUNTAIN-BIKE-SP
2017.02.09. 16:11

A negyvenkét éves Markus Stöckl két dologgal üti el az idejét: egyrészt a világkupában is induló MS-Racing MTB-csapat menedzsere, másrészt időről időre megdönti a saját sebességrekordját, amit általában egy vulkán oldalán lefelé biciklizve állít fel.

Most épp az utóbbiban jeleskedett, saját 2011-es rekordját döntötte meg a chilei Atacama-sivatag egyik lejtőjén. Korábban Nicaraguában, egy vulkán oldalán gurult le valamivel 165 km/h-s sebesség alatt, most ezt javította meg 167 km/h-ra.

Stöckl stábja tökéletes lejtőt talált a kísérlethez: egy 3972 méter magas hegyet 45 fokos dőlésszöggel az indulásnál, és az aljáig csak 1,2 km-es, sima úttal. Hogy minden biztonságban menjen, Stöckl speciális sisakot és védőruhát viselt, olyasmit, amik a sízők is: ez légzsákkal van ellátva, hogy ha bukna, legyen valami, ami tompítja az ütést. A bringa viszont teljesen sztenderd volt, egy bármelyik boltban kapható downhill-kerékpárt használt, bármilyen módosítás nélkül.

Az osztrák bringás nyolc próbamenet után állt neki a rekordnak, ami végül sikerült is – 11 másodpercre és 650 méterre volt szüksége a csúcssebesség eléréséhez. Az őrült száguldásról saját szemszögéből is készített videót, akit érdekel, milyen is volt, itt megnézheti.

„Bár csak 20 másodpercet ültem a bringán, de rettentő fárasztó volt. Nem is tudom szavakba önteni az érzéseimet” – mondta Stöckl, aki tudta ugyan, hogy alig dönti majd meg az előző rekordját, de így is óriási adrenalinlöketről beszélt.