Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak vánszorog a cél felé Fa Nándor hajóstársa

2017.02.20. 14:07

Már 12-en teljesítették a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt, melynek legutóbbi célba érkezője a verseny történetének legfiatalabb hajósa, a svájci Alan Roura. Az MTI verseny honlapjára hivatkozva azt írja, hogy a hat nap múlva 24 éves vitorlázó - hétfőn reggel, 105 nap 20 óra 10 perc és 32 másodperc után érte el a célt a franciaországi Les Sables d'Olonne partjainál.

Roura érkezése után már csak hatan vannak a nyílt vízen. A legközelebbi célba érkező a mezőny korelnöke, a 66 éves amerikai Rich Wilson lesz, várhatóan kedden.

Mögötte az új-zélandi Conrad Colman halad, aki sokáig a tizedik volt a versenyben, ám tíz napja, kevesebb mint 800 tengeri mérföldre a céltól egy óriási viharban eltört az árbóca. A Barcelona World Race-en Fa Nándorral szerepelt Colman napokig egy helyben állt és árbócot próbált barkácsolni, illetve szükségvitorlát készített. Hat napja ismét vitorlázik, ám ellenszélben, így sebessége mindössze három csomó (5,4 km/óra).

A Vendée Globe magyar szereplője, Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett. A 63 éves hajós a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földer- ez a legjobb földkerülő eredménye.

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ami szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye.