Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Csak vánszorog a cél felé Fa Nándor hajóstársa

2017.02.20. 14:07

Már 12-en teljesítették a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt, melynek legutóbbi célba érkezője a verseny történetének legfiatalabb hajósa, a svájci Alan Roura. Az MTI verseny honlapjára hivatkozva azt írja, hogy a hat nap múlva 24 éves vitorlázó - hétfőn reggel, 105 nap 20 óra 10 perc és 32 másodperc után érte el a célt a franciaországi Les Sables d'Olonne partjainál.

Roura érkezése után már csak hatan vannak a nyílt vízen. A legközelebbi célba érkező a mezőny korelnöke, a 66 éves amerikai Rich Wilson lesz, várhatóan kedden.

Mögötte az új-zélandi Conrad Colman halad, aki sokáig a tizedik volt a versenyben, ám tíz napja, kevesebb mint 800 tengeri mérföldre a céltól egy óriási viharban eltört az árbóca. A Barcelona World Race-en Fa Nándorral szerepelt Colman napokig egy helyben állt és árbócot próbált barkácsolni, illetve szükségvitorlát készített. Hat napja ismét vitorlázik, ám ellenszélben, így sebessége mindössze három csomó (5,4 km/óra).

A Vendée Globe magyar szereplője, Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett. A 63 éves hajós a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földer- ez a legjobb földkerülő eredménye.

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ami szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye.