Jég alatt úszott 120 métert a török tanárnő a Guinness-rekordért

2017.02.25. 09:51 Módosítva: 2017.02.25. 10:43

Megdőlt a jég alatti úszás Guinness-rekordja, tájékoztatott az MTI. Az új rekorder, a török Derya Can, aki az ausztriai Weissensee-ben hajtotta végre sikeres rekordkísérletét.

A török CNN videója alapján a csúcskísérlet zord időjárási körülmények között zajlott le, ami valószínűleg Cant zavarta a legkevésbé. A civilben tanárnőként dolgozó sportoló a tavat fedő 35 centi vastag jégréteg alatt 1 perc 47 másodperc alatt úszta végig a 120 métert, uszony segítségével, egyetlen légvétellel.

A korábbi rekordot a francia Aurore Asso tartotta, ő 112 méter 30 centis távot úszott egyetlen levegővétellel jég alatt.

Derya Can nevéhez számos korábbi rekord fűződik, többnyire a mélységi merülések műfajában. Ő tartja például a palack nélküli, változó súlyú, uszony nélküli, nyílt vízi mélységi merülés világrekordját, egészen ijesztőnek hangzó 94 méteres eredménnyel. A rekordkísérlet alkalmával 2:34 másodpercig nem vett levegőt.

Egy török újságnak adott korábbi riportjában Can bevallotta, hogy fél a nyílt tengertől, és a merüléseit részben az motiválja, hogy legyőzze ezt a félelmét.