Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jég alatt úszott 120 métert a török tanárnő a Guinness-rekordért

2017.02.25. 09:51 Módosítva: 2017-02-25 10:43:50

Megdőlt a jég alatti úszás Guinness-rekordja, tájékoztatott az MTI. Az új rekorder, a török Derya Can, aki az ausztriai Weissensee-ben hajtotta végre sikeres rekordkísérletét.

A török CNN videója alapján a csúcskísérlet zord időjárási körülmények között zajlott le, ami valószínűleg Cant zavarta a legkevésbé. A civilben tanárnőként dolgozó sportoló a tavat fedő 35 centi vastag jégréteg alatt 1 perc 47 másodperc alatt úszta végig a 120 métert, uszony segítségével, egyetlen légvétellel.

A korábbi rekordot a francia Aurore Asso tartotta, ő 112 méter 30 centis távot úszott egyetlen levegővétellel jég alatt.

Derya Can nevéhez számos korábbi rekord fűződik, többnyire a mélységi merülések műfajában. Ő tartja például a palack nélküli, változó súlyú, uszony nélküli, nyílt vízi mélységi merülés világrekordját, egészen ijesztőnek hangzó 94 méteres eredménnyel. A rekordkísérlet alkalmával 2:34 másodpercig nem vett levegőt.

Egy török újságnak adott korábbi riportjában Can bevallotta, hogy fél a nyílt tengertől, és a merüléseit részben az motiválja, hogy legyőzze ezt a félelmét.