Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant az Everesten a világ egyik legjobb alpinistája

2017.04.30. 12:24 Módosítva: 2017-04-30 12:27:19

Vasárnap reggel lezuhant a Mount Everesten korunk egyik legsikeresebb alpinistája, Ueli Steck, írta meg a The Himalayan Times. A svájci hegymászó egészen alacsonyan, a kettes tábor közelében csúszhatott ki. 

A helyi források szerint a Mount Everest mellett emelkedő mellékcsúcs, a 7861 méteres Nuptse oldalában csúszott ki, és mivel nem tudott megállni a jeges felszínen, több száz métert zuhant. Testének szétszóródott darabjait egy hatfős mentőcsoport szedte össze, hogy aztán helikopterrel szállítsák el.

A svájci mászót hajnalban a Nuptse megmászása közben látták. A hírek szerint Steck amúgy a híres, és igen nehéz Hornbein kuloáron keresztül szeretett volna feljutni a világ legmagasabb hegyére. Az igen nehéz utat ritkán másszák, az Everesttel próbálkozók gyakorlatilag kivétel nélkül a legkönnyebb, kötelekkel ellátott normál úton másznak.

A negyven éves Ueli Steck szóló mászásaival, és sebességi rekordjaival vált világhírűvé. A svájci mászó az alpinizmus progresszív irányát vitte: remek sziklamászó volt, amely mellett igen nehéz és több ezer méteres alpin falakat, és himalájai csúcsokat is mászott. Mászásait nem a médiában agyonhájpolt, de amúgy idejét múlt expedíciós stílusban hajtotta végre. Minimális felszereléssel, gyorsan és leginkább egyedül mászott. Nehéz, ritkán vagy még sosem mászott utakon jutott fel a csúcsra.

Kétszer nyerte el a hegymászás Oscar-díját, a Piolet d'Ort: az egyiket az Alpok három híres falának megmászásáért, egyet pedig az Annapurna első egyedüli megmászásáért.

A neves svájci csúcs, az Eiger egyik leghosszabb és legnehezebb, általában napok alatt megmászott útján egyedül 2 óra 22 perc alatt jutott fel.

Ueli Steckkel mi is beszélgettünk az alábbi videóban, amelyet egy nemzetközi sziklamászó találkozón készítettünk.