Elemér
0 °C
10 °C

Lezuhant az Everesten a világ egyik legjobb alpinistája

2017.04.30. 12:24 Módosítva: 2017.04.30. 12:27

Vasárnap reggel lezuhant a Mount Everesten korunk egyik legsikeresebb alpinistája, Ueli Steck, írta meg a The Himalayan Times. A svájci hegymászó egészen alacsonyan, a kettes tábor közelében csúszhatott ki. 

A helyi források szerint a Mount Everest mellett emelkedő mellékcsúcs, a 7861 méteres Nuptse oldalában csúszott ki, és mivel nem tudott megállni a jeges felszínen, több száz métert zuhant. Testének szétszóródott darabjait egy hatfős mentőcsoport szedte össze, hogy aztán helikopterrel szállítsák el.

A svájci mászót hajnalban a Nuptse megmászása közben látták. A hírek szerint Steck amúgy a híres, és igen nehéz Hornbein kuloáron keresztül szeretett volna feljutni a világ legmagasabb hegyére. Az igen nehéz utat ritkán másszák, az Everesttel próbálkozók gyakorlatilag kivétel nélkül a legkönnyebb, kötelekkel ellátott normál úton másznak.

A negyven éves Ueli Steck szóló mászásaival, és sebességi rekordjaival vált világhírűvé. A svájci mászó az alpinizmus progresszív irányát vitte: remek sziklamászó volt, amely mellett igen nehéz és több ezer méteres alpin falakat, és himalájai csúcsokat is mászott. Mászásait nem a médiában agyonhájpolt, de amúgy idejét múlt expedíciós stílusban hajtotta végre. Minimális felszereléssel, gyorsan és leginkább egyedül mászott. Nehéz, ritkán vagy még sosem mászott utakon jutott fel a csúcsra.

Kétszer nyerte el a hegymászás Oscar-díját, a Piolet d'Ort: az egyiket az Alpok három híres falának megmászásáért, egyet pedig az Annapurna első egyedüli megmászásáért.

A neves svájci csúcs, az Eiger egyik leghosszabb és legnehezebb, általában napok alatt megmászott útján egyedül 2 óra 22 perc alatt jutott fel.

Ueli Steckkel mi is beszélgettünk az alábbi videóban, amelyet egy nemzetközi sziklamászó találkozón készítettünk.

Van tökéletes élet? A sziklamászók szerint ez a megoldás