Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Először jutott fel román hegymászó a Mount Everestre oxigénpalack nélkül

2017.05.16. 18:55

Horia Colibasanu lett az első román hegymászó, aki oxigénpalack nélkül jutott fel a 8848 méter magas Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára, írja az MTI.

A temesvári hegymászó serpák segítsége nélkül érte el a csúcsot. A feljutás után elmondta, elképesztően nehéz volt az út, valamint a hideg elviselése, de sikerült, és jól érzi magát. A csúcsra való mászás 12 órát tartott, előtte az utolsó tábort 8300 méter magasan rendezte be.

A temesvári sportoló célul tűzte ki, hogy megmássza mind a tizennégy 8 ezer méter fölötti csúcsot. A Mount Everest volt a hetedik, amelyet sikeresen meghódított a legeredményesebb román alpinista. A mostani nemzetközi expedíció a tizenkilencedik volt pályafutása során.

Eddig a 8611 méter pakisztáni K2 hegycsúcs megmászása számított a román alpinizmus legjobb eredményének, azt szintén Colibasanu hódította meg 2004-ben oxigén és serpák nélkül. Megmászta még a Himalája Annapurna hegytömbjét, valamint a Nepál középső részén fekvő, a világ hetedik legmagasabb és egyik legveszélyesebb hegyének számító Dhaulagirit.

Colibasanu már 2014-ben megpróbálta megmászni a Mount Everestet, akkor a szlovák Peter Hámorral vágott neki a hegynek.

Az első román alpinista, aki meghódította az Everestet, Constantin Lăcătușu volt. 1995-ben volt sikeres oxigénpalackos csúcstámadása.