Pokoli hőség, nehéz terep: Lubics Szilvia negyedik a Badwateren

2017.07.13. 00:37

Lubics Szilvia a nők között negyedik helyen végzett a világ legkeményebbnek tartott ultramaratonján, az amerikai Badwatereren.

A 217 kilométeres Badwateren mindig extrémek a körülmények, az egyik felét maga a terep biztosítja, 85 méteres tengerszint alatti magasságból indulva 2530 méteren ér véget a verseny. És nem csak egy hegymenet van, összesen 4450 méter a szintemelkedés.

A futók, a már a nevével is elborzasztó Death Valley (Halálvölgy) Nemzeti Parkon futnak át. Ezen a kaliforniai tájon a 45-50 Celsius fokos forróság nyáron megszokottnak számít, és érthetően nagy nehézséget jelent a futóknak.

lubics
Fotó: Facebook/Lubics Szilvia

A Spartathlont háromszor megnyerő Lubics először indult ezen a versenyen. Már az, hogy rajthoz állhatott, sokat jelent. A szervezők ugyanis maguk választják ki afféle motivációs levél és a korábbi eredmények alapján, hogy ki indulhat. Minden évben limitált a létszám.

Az extrém körülmények miatt Lubics nem tűzött ki maga elé nagy célokat, a 48 órás szintindőn belül akarta csak teljesíteni a távot. Ez bőven sikerült is neki, 36 óra 9 perc 12 másodperc alatt leküzdötte a távot, amelynek feléig egészen jól haladt, utána azonban a hőséggel nagyon megszenvedett.

Facebook-oldalán a célba érkezés után írta, hogy őt is meglepte, hogy a negyedik helyen végzett, mert a verseny közben nem kaptak tájékoztatást arról, hogyan állnak egymáshoz képest a futók.