Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy hét alatt kétszer döntöttek csúcsot a világ legnehezebb sziklafalán

GettyImages-929157314
2018.06.05. 20:42

Előbb május 30-án, majd június 4-én is rekordot döntött Alex Honnold és Tommy Caldwell a világ egyik legnehezebb sziklafalának tartott El Capitanon, előbb 2 óra 10 perc 15 másodpercre, majd hétfőn 2 óra 1 perc 50 másodpercre javítva az addigi rekordot tíz, illetve majdnem kilenc percet javítva a csúcson. Az AP hírösszefoglalója szerint ez az idő nagyjából annak felel meg sporttörténeti szempontból, mint amikor megfutották az első négyperces mérföldet.

A 915 méter magas függőleges gránitmonolit a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban áll, először Warren Harding mászta meg három társával 1958-ban, akkor még 12 napba került, amit összesen 48 napnyi, másfél évre elszórt előkészület előzött meg, hogy végigfúrják a falat a mászáshoz.

Honnold és Caldwell minimális segítséggel mászták meg a falat, pár nappal azután, hogy két másik mászó életét vesztette az El Capitanról lezuhanva.

Honnold egyébként 2017-ben egy óriási eredményt ért el, amikor elsőként mindenféle segítség nélkül mászta meg az El Capitant, az 3 órájába és 56 percébe került.