10 köbméternyi szikla zúdult le, emiatt halt meg a magyar hegymászó

Mont Blanc du Tacul - July
2018.07.31. 16:15 Módosítva: 2018.07.31. 16:15

A 40 éves építész, Gyetvai Attila az a hegymászó, aki szerencsétlenül járt hétfőn az Alpokban, az Aiguille Noire de Peuterey déli hegygerincén.

Barátja, lapunk munkatársa, Földes András a Facebookon búcsúzott el tőle. A szintén hegymászó Földes felvette a kapcsolatot Gyetvai skót mászótársával, az egyetlen hiteles informátorral. A tragédia nagyfalas mászáson történt.

"Nagyon biztosan haladt felfelé. 12:56-kor hatalmas sziklahullás hangjait hallottam. Ekkor már kívül volt a látókörömön [mivel egy szűk kéményben mászott, ahova oldalról nem lehetett belátni. Hallottam a sziklákat, és a kiáltását, majd megjelentek a sziklák és őt is megpillantottam. Azt hiszem 5-10 köbméternyi szikla zuhanhatott le, némelyik darab hatalmas volt.

A kötél megfeszült, ő azonban elhallgatott, gondoltam nekiverődött a kémény falának, és elájult. Aztán éreztem, hogy a kötél laza, és rájöttem, hogy a sziklák elvágták, és ő valahol eltűnt. Ekkor hívtam a hegyimentőket, akik jöttek, és kimentettek arról a helyről"

- írta a szörnyű baleset skót szemtanúja.

Földes szerint a rendelkezésre álló információk alapján a balesetet nem emberi hiba, nem felelőtlenség, hanem a kiszámíthatatlan körülmények okozták.