Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 köbméternyi szikla zúdult le, emiatt halt meg a magyar hegymászó

Mont Blanc du Tacul - July
2018.07.31. 16:15 Módosítva: 2018-07-31 16:15:28

A 40 éves építész, Gyetvai Attila az a hegymászó, aki szerencsétlenül járt hétfőn az Alpokban, az Aiguille Noire de Peuterey déli hegygerincén.

Barátja, lapunk munkatársa, Földes András a Facebookon búcsúzott el tőle. A szintén hegymászó Földes felvette a kapcsolatot Gyetvai skót mászótársával, az egyetlen hiteles informátorral. A tragédia nagyfalas mászáson történt.

"Nagyon biztosan haladt felfelé. 12:56-kor hatalmas sziklahullás hangjait hallottam. Ekkor már kívül volt a látókörömön [mivel egy szűk kéményben mászott, ahova oldalról nem lehetett belátni. Hallottam a sziklákat, és a kiáltását, majd megjelentek a sziklák és őt is megpillantottam. Azt hiszem 5-10 köbméternyi szikla zuhanhatott le, némelyik darab hatalmas volt.

A kötél megfeszült, ő azonban elhallgatott, gondoltam nekiverődött a kémény falának, és elájult. Aztán éreztem, hogy a kötél laza, és rájöttem, hogy a sziklák elvágták, és ő valahol eltűnt. Ekkor hívtam a hegyimentőket, akik jöttek, és kimentettek arról a helyről"

- írta a szörnyű baleset skót szemtanúja.

Földes szerint a rendelkezésre álló információk alapján a balesetet nem emberi hiba, nem felelőtlenség, hanem a kiszámíthatatlan körülmények okozták.