A táv tizedéig sem jutott a Csendes-óceán átúszására készülő férfi

2018.08.02. 09:57

Két hónap és 800 kilométer, vagyis az út tizedének megtétele után viharok miatt vissza kellett térnie Japánba annak a Benoit Lecomte-nak, aki elsőként vállalkozott a Csendes-óceán átúszására.

Az 51 éves francia-amerikai és az őt kísérő hajó Jokohama kikötőjében várja az idő jobbra fordulását. Csapatának közlése szerint a visszafordulási kényszer nem jelenti azt, hogy feladta volna a kísérletet, csak jobb körülményekre vár, írja az MTI. 

Az expedíció útját nyomon követő internetes portál, a Seeker beszámolója szerint az úszó és csapata a vártnál is több műanyaghulladékot talált a Csendes-óceánon, ami tovább erősítette eltökéltségüket a veszélyes átkelésre.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A táv tizedéig sem jutott a Csendes-óceán átúszására készülő férfi

Viharok miatt kellett visszatérnie Japánba Benoit Lecomte-nak két hónap után. Azért folytatná.

95 · Aug 02, 2018 09:57am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Lecomte akar lenni az első úszó, aki Japánból San Franciscóig úszik, vállalkozását hét éve készítette elő, háttérbe szorítva munkáját is. Becslése szerint az úszás hat-nyolc hónapot vesz majd igénybe. 

Az sportembert részben kalandvágy, részben tudományos érdeklődés vezeti: nyolctagú kísérőcsapatával egy sor tengeri kutatási programot akar végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére.

A sportember napi nyolc óra úszással 8000 kalóriát éget el. A nap többi részében pihen, alszik és eszik a 20 méter hosszú Discoverer kísérőhajón. 

Lecomte 27 tudományos szervezet, köztük a NASA számára gyűjt adatokat az óceánról és az emberi fizikumról. Úszás közben a testén visel egy olyan készüléket, amely radioktaivitást mér, hogy feltérképezze a fukusimai nukleáris baleset hatását. Útvonala átvezet a Texas-méretű Csendes-óceáni szemétszigeten, amely Hawaii és Kalifornia között lebeg a vízben.