Maráz Zsuzsanna nyerte a Spartathlont

A 2018-as Spartathlon ultrafutás közvetítése Athéntól Spártáig

Vége
31093823888 46867573c2 o
lovas
efjé
2018.09.28. 11:21

Összefoglaló

A Spartathlon Athéntól Spártáig tartó 246 kilométeres ultrafutás, 36 óra van rá
Idén is sok magyar indult, 25-en vágtak neki a távnak
A japán Isikava Josihiko nyerte a férfi versenyt, a Spartathlon tizedik legjobb idejével
Bódis Tamás valószínűleg mindenkit meglepett azzal, hogy élete első Spartathlonján a negyedik lett
Maráz Zsuzsanna a féltávtól az élre állt, és több mint 40 perces előnnyel nyert a nők között
19 magyar fejezte be a Spartathlont
Lőw András huszonegyedszer ért célba
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 5 óra 15 percnyi futás után ért a 18-as ponthoz, ami 65,1 km-nél van. Nyolc perccel előtte ment át a japán Josihikio. Mihalik mögött három percre jön két futó, a portugál Joao Oliveira és a spanyol Gil Ruben Delgado.

  • A Spartathlon hivatalos honlapja szerint Alves de Sousa Luciano, Edgars Simanovics és Radek Brunner már odaért a 18-as mérőponthoz. Az utóbbi kettő hárompercnyire van egymástól. A brazil idejét csak saccolni lehet, mert nyilvánvalóan fals eredményt közöltek róla. Egy órával nem vezethet hirtelen.

  • Vágó Boglárka (178.), Toldi Péter (192.), Mag Erika (202.), Lőw András (239.), Blaskó Mihály (249.), Preil József (320.), Lelkes Gusztáv (298.), Bontovics Tímea (330.), Földesi József (343.), Szabó Béla 356., Láng István 357. volt a 11-es ellenőrző pontnál. 

    Blaskó Mihály Megarában
    Blaskó Mihály Megarában
  • Veress Béla (74.), Kozma Zsolt (88.), Bognár Ákos (90.), Simonyi Balázs (105.), Szűcs Lajos (127.), Kovács Ádám (128.) is sikerrel vette Megarát.

  • Az esztergomi futó 3 óra 47 perc alatt jutott el Megaráig, a második helyen áll. A cseh Kasparova Katerina van előtte 40 másodperccel.

    Túl van 42 kilométeren Kreidl Csaba (62.), Büki Tivadar (63.), Rácz Róbert (67.), Jánovszky Zoltán (68.) is. Szép kis magyar boly alakult ki tehát. 

    Még bő kétszáz kilométer, ötmaratonnyi távolság van hátra Spártáig.

  • Halama Levente 32., Csécsei Zoltán 46., Bene Ármin 50. volt Megaránál. 

  • Egy maratonnyi táv után a 17. helyen áll, de elég sűrű még az élmezőny, sokan vannak két-három perces távolságban.

  • Mihalik három helyett javított bő húsz kilométer alatt, 3 óra 22 perc alatt jutott el Megaráig, az amerikai Matt Collinsszal van együtt. Mögöttük egy percre jön a következő versenyző.

    Mihalik Norbert, mögötte Matt Collins
    Mihalik Norbert, mögötte Matt Collins
    Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook
  • Többek között a női versenyben vezető Maráz Zsuzsannát is edző Lőrincz Olivért kértük meg, hogy értékelje a versenykörülményeket. 

    Ez a hűvös most egyáltalán nem baj, igaz szokatlan, hőségre készültünk. A hűvös időben kevesebbet kell inniuk, és az emésztés is könnyebb, ami ugye ekkora távnál kritikus és sokszor gond szokott lenni a forró Spartathlonokon. Az eső a lábak felázása, vízhólyagok, kidörzsölődés miatt gond lehet ekkora távon. Nagyon kell majd figyelnie a versenyzőknek, hogy rendben maradjon a talpuk. Éjszaka sem lehet nagy baj a hideggel, felöltözni mindig fel lehet, az UTMB-n hidegebb van, ott sincs gond, itt sem lesz, amíg mozgásban van a versenyző. Viszont nem szabad hosszan megállni a frissítőknél sem. Kíváncsi vagyok, hogy az időjárás fog-e tovább romlani. A kifejezetten kellemetlen szeles, esős idő, fel tudja őrölni erőben, fejben a futókat, így nagyon nem mindegy mit kapnak út közben, több mint egy napon keresztül.

    (Maráz) Zsuzsinak 5.30-as p/km kezdés és 145-ös pulzus volt megadva mint két felső érték, aminél nem mehet gyorsabban, illetve magasabb pulzussal. Most a hűvösebb időben a pulzussal biztos nem lesz gondja, valószínűleg a megadott tempó a meghatározó. Ezt a sebességet az első 6-8 órában kell hoznia, utána valamennyi lassulás normális. Ilyenkor még nem versenyzik, futja a saját ritmusát. Az olasz kislány aki mögötte jön jó futó, figyelni kell rá, de még ilyenkor a tényleges erőviszonyok nem érzékelhetők. Azt szoktam mondani, a verseny a hegy után kezdődik 170-nél, idáig nagyon rendben el kell tudni jutnia annak, aki nagyot szeretne alkotni.

  • A második helyen Edgars Simunovics érkezett 42,2 km-hez, kicsit ledolgozott a hátrányán, hét percre van Lucianótól. A harmadik Radek még két percre van, és újabb két percre a negyedik Josihiko.

  • Nem sokat lassult, továbbra is elég őrült tempót diktál Alves de Sousa Luciano, 3 óra 4 perc alatt futott le 42,3 kilométert. Ő az első, aki Megarába, a 11-es ponthoz érkezett. 

  • A zsámbéki Kozma Zsolt négy évvel ezelőtt kezdett futni, egy három kilométeres versennyel kóstolt be a futásba, de akkor még ezt a rövid távot sem bírta ki sétálás nélkül. Elég drasztikusan emelte a távokat, hét héttel később már az Ultrabalatonon indult, ahol 120 kilométerig jutott, derül ki a Zsámbéki Polgárból.

    Kozma először fut a Spartathlonon, a testvére kíséri. 

    IMG 8856 (1)
  • „Tizenöt-tizenhat fokban indult a verseny, szokatlanul hideg van itt, ami futóoldalról nem annyira rossz. Volt egy csúnya fronthelyzet, ami végül nyugati irányba elindult. Az is benne volt a pakliban, hogy kihagyják a 160 kilométernél lévő hegyet, de végül maradt a klasszikus útvonal" – jelentette Görögországból Márkus István, aki most kísérőként van jelen a Spartathlonon. 2016-ban viszont már teljesítette a távot. 

    Márkus arról is beszélt, hogy a magyar futók által vitt jeladók közül néhánnyal gond van, így az élő követés a Movingobject oldalon nem feltétlenül a valós képet mutatja. A technikai problémákat igyekeznek megoldani, van esély rá, hogy helyreáll a követés. 

  • A mezőny nagy része át is haladt a 4-es ponton, a magyarok is vették az első akadályt. Kreidl Csaba 75., Jánowszky Zoltán 88., Büki Tivadar 97., Simonyi Balázs 109., Veress Béla 112,, Kozma Zsolt 120.., Bognár Ákos 137., Vágó Boglárka146., Szűcs Lajos 154., Kovács Ádám 155., Toldi Péter 237., Mag Erika 241., Lőw András 289., Blaskó Mihály 291., Preil József 316., Földesi József 324., Szabó Béla 349., Láng István 372. volt 19,5 kilométernél. Persze a legtöbbjüknek nem a helyezés számít, hanem hogy tartani tudják az előre eltervezett tempójukat.

  • A női mezőnyből Maráz Zsuzsanna ért oda először a 19,5 kilométerhez Rácz Róberttel együtt futva. Az esztergomi futónőnek minimális az előnye, az olasz Virginiai Oliveiri szűk egy perccel van mögötte.

    Maráz Zsuzsanna és Rácz Róbert
    Maráz Zsuzsanna és Rácz Róbert
    Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook
  • Bene Ármin 1:42-es (34.), Csécsei Zoltán (42.) és Halama Levente (44.) 1:43-as idővel, nagyjából ötperces kilométerekkel futva haladt át a négyes ponton.

  • Már két magyar is vette a négyes időmérő pontot, az Angliában élő Mihalik a közvetlen élmezőny tagja, a kilencedik helyen fut, három perccel Radekék mögött. Bódis Tamás a 22. jelenleg, 1 óra 40 perc alatt ér 19,5 kilométerhez.

  • A brazil mögött egy háromfős csoport halad, ketten közülük a végső győzelemre is joggal esélyesek, a cseh Radek Brunner tavaly második lett, a japán Josihiki Isikava pedig negyedikként finiselt. A velük tartó lett Simanovics Edgars most debütál a versenyen. Nagyjából két kilométer hátrányban vannak, de ez a Spartathlon ilyen korai szakaszában nem jelent túl sokat még.

  • A brazil Alves de Sousa Luciano bátran kezdett, 84 perc alatt futott le szűk húsz kilométert. 4 perc 20 másodperces ezreket fut, amit persze lehetetlenség lesz végig tartani. De ezzel ő is tisztában van. 

  • A magyar ultrafutók közül a férfiak a verseny korai időszakában értek el jó helyezéseket, míg a nők 2011 óta szerzik a dobogós helyezéseket. Az első magyar dobogós Kis-Király Ernő volt, 1986-ban másodikként futott be. Bogár János négy évvel később harmadik lett, majd 1991-ben meg is nyerte a Spartathlont. Ő a verseny egyetlen magyar férfi győztese. Ebben az évben Hári Gyula harmadik volt. 

    A nőknél Lubics Szilvia a legeredményesebb, háromszor tudott győzni (2011, 2013, 2014), és hozott egy harmadik helyet is 2015-ben. Az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin kétszeres győztes (2015, 2016), míg Maráz Zsuzsanna egy harmadik (2016) és egy második helyet (2017) szerzett.

  • Itt ízelítőt is kaphat az első méterekről és a hangulatról.

  • Aki látta az Ultra című filmet, az biztosan ismeri Szabó Bélát (becenevén Wojtek), aki még versenyen kívül is próbálkozott legyűrni az Athén és Spárta közötti utat, de úgysem sikerült neki. Szabó újra ott van rajtvonalon, két kísérője, Tóth Attila és Csőre Ernő segítségével próbál most szintidőn belül célba érni. A verseny előtt elég jó hangulatban voltak. 

    Szabó Béla (balra) átmozgat a verseny előtt
    Szabó Béla (balra) átmozgat a verseny előtt

    „Ugyanez a csapat már nekifutott egyszer ennek a versenynek 2016-ban, akkor 150 kilométerig jutottunk mielőtt kifutottunk a szintidőből. Az idei évben nagy elhatározással indultunk neki újra. Közösen hiszünk benne, hogy szintidőn belül sikerül befutni Spártába a szoborhoz. Kedd este megérkezett a csapatunk Athénba, miután elfoglaltuk a szállásunkat késő éjszakáig egymás szavába vágva ment a beszélgetés. (Ez azóta is így van.) Szerda reggel Bélával elmentünk 10 kilométer átmozgató futásra, ami a mentális felkészülés fontos része volt. A rajtszámfelvétel után egy kis bandázás volt, mert találkoztunk néhány ismerőssel a magyar csapatból. Egy jó ebéd és kávézgatás után bevásároltunk néhány fontos dolgot, majd vissza a szállásunkra, és azóta be nem áll a szánk" – írta Tóth Attila. 

  • A versenyen összesen 75 ellenőrző pontot kell érinteni, mindegyik pontnak nyitvatartási ideje van, aki nem ér oda időben, azt kizárják, hiába lenne képes behozni a lemaradását. A szintidők az első 80 kilométeren igazán szorosak, utána már jobban lehet taktikázni a pihenésekkel és futó/gyalogló tempókkal.

    Az állásról a négyes ellenőrző pontnál tudunk többet, addig 19,5 kilométert futnak. A legjobbak 7:30 körül már ott lesznek. 

  • A Spartathlonon az is már hagyomány, hogy a magyar csapat összeáll egy rajtfotóra. Íme: 

    spartarajt
    Fotó: Spartathlon Magyar Csapat/Facebook
  • Pár napja teljesen véletlenül láttam meg az Időképen, hogy Görögországot medikán fenyegeti, ami fenyeget, az ugye nem lehet kellemes. A medikán trópusi jegyekkel bíró mediterrán ciklon, olvasom, ami orkánerejű szelet és nagy mennyiségű, 200-300 milliméter csapadékot hozhat. Ebben nyilván egy futó sem szeretne belekeveredni. 

    A helyzet ennyire még nem durvult el, de Athénban és környékén szokatlanul hűvös van, az ilyenkor gyakori 30 fok feletti hőmérsékletek helyett inkább csak 15-20-szal lehet számolni. A hűvösebb idő elvileg növeli a teljesítés esélyét, de egy éjszakai eső hideggel párosulva már elég elviselhetetlen lehet. Ahogy Simonyi Balázstól megtudtuk, még az is felmerült, hogy a Parthenio-hegyet kiveszik a pályából. Nemeában, féltávnál 11 fok és eső volt a verseny előtti napon és Spártában is hasonló a helyzet. 

    Athénban most is esik, sokan álltak esernyőkkel a rajtnál. 

  • Nagy bátran azt mondhatnánk, hogy legjobb, ha itt. A tervek szerint több a pályán kint lévő kísérőtől kapunk majd friss információkat és fotókat, de alapvetően mi is mindenki számára elérhető honlapokat használunk, hogy képben legyünk a verseny állásával. Jó esély van rá, hogy nem követjük le a 36 órás verseny minden rezdülését, de a mi pihenőink esetén is van hová kattintani. 

    A Spartathlon honlapjáról megtudhatjuk, mikor haladtak át a versenyzők az ellenőrző pontokon: https://www.spartathlon.gr/en/live-data-en.html

    Ígértek live streamet (tavaly ez azért eléggé szaggatott): https://beta.vidblee.com/spartathlon.htm

    A magyarok közül a többség mozgása az általuk vitt jeladó alapján itt követhető:  http://movingobject.co/spn18/ 

    A legtöbb infó a magyarokról pedig a Spartathlon Magyar Csapat Facebook-oldalán lesz elérhető, sok szurkolással: https://www.facebook.com/spartathlonmagyarcsapat/ 

  • A görögök live streamet is adnak a versenyről. Kattintson!

    https://beta.vidblee.com/spartathlon.htm

  • A Spartathlonnak már volt magyar győztese a nők között is, Lubics Szilvia háromszor, Nagy Katalin kétszer nyerte meg a versenyt, van esély rá, hogy szombat reggel egy újabb magyar győztest avassanak. Maráz Zsuzsanna kétszer vett részt a Spartathlonon, 2016-ban harmadik lett, tavaly nagyon erős, 25 óra 42 perces idővel a második helyet szerezte meg. Idén előrébb léphet, már csak azért is, mert több neves ellenfele hiányzik majd a mezőnyből. Arra számíthatunk, hogy már a verseny elején a top 5-ben lesz. Két nagy riválisa, a svéd Anna Grundalh és Sandra Lundquist lehet.

    Maráz Zsuzsanna
    Maráz Zsuzsanna
    Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook
  • A Spartathlonon négyszázan indulnak, a létszám korlátozott, akárki nem is futhat, muszáj előtte jegyzett ultrákon indulni és célba érni, de még így is óriási a túljelentkezés, van, aki sorsolás útján tud csak kikerülni. Az országkvótánk 25, de Lőw András örökbérlete miatt, ő a 21. teljesítésre készül, 26 magyarországi futónk van a mezőnyben, de a német színekben versenyző Bontovics Tímeának is szurkolhatunk. 

    A magyarországi futók: 

    Mag Erika, Simonyi Balázs, Rácz Róbert, Blaskó Mihály, Szűcs Lajos, Bognár Ákos, Csécsei Zoltán, Mihalik Norbert, Büki Tivadar, Vajda Zoltán, Földesi József, Preil József, Kreidl Csaba, Halama Levente, Jánowszky Zoltán, Veress Béla, Kovács Ádám, Vágó Boglárka, Bódis Tamás, Bene Ármin, Láng István, Toldi Péter, Maráz Zsuzsanna, Szabó Béla, Lőw András

  • A Spartathlon története természetesen az ókorba nyúlik vissza, egy futár tette meg először gyalog másfél nap alatt az Athén-Spárta utat, majd aztán vissza is ment. Az ő tettét ismétlik meg a futók 1983 óta, igaz csak a féltávot nyomják le, de 246 kilométer így is elég kihívást jelent. Változatos időjárás, időnként nehéz terep nehezíti meg a futók dolgát. A szintidő 36 óra. Pihenni lehet közben, de túl sok idő nincs rá. A legjobbak 24 órán belül is célba érnek. A többség azonban bőven 30 órán kívül teljesíti a távot. Elég nagy a kiesési ráta, általában a rajtolók 50-60 százaléka ér csak be.

    A Spartathlon sztorijáról itt olvashat bővebben!