Extrémsportközpont lesz a budapesti olimpia helyén

D MTI20170104013
2018.10.02. 14:08

A magyar kormány Csepel városrészre tervezte a 2024-es, budapesti olimpiai beruházásokat, de aztán a közvélemény nyomására végül visszalépett a pályázattól, amelyet aztán Párizs kapott meg. Így sem marad el a sportberuházás a városrészen, hiszen a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit (KKBK) Zrt. kedden tette közzé a kiírást, amely szerint egy extrémsportoknak szóló szabadidőparkot hoznak létre a területen, írta a zoom.hu

„Budapesti Xtrém Szabadidő Park az Észak-Csepelt és Dél-Pestet érintő, átfogó fejlesztési program, amely a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként valósul meg. A fejlesztési program legfontosabb eleme a 12 000 férőhelyes diákváros kialakítása” – áll a kiírásban.

Csupa olyan sportágban igyekeznek világviszonylatban is hasonló létesítményeket létrehozni, amelyek bár olimpiai sportágak, a magyarok vagy még sosem indultak, vagy komoly eredményt eddig nem tudtak felmutatni bennük.

Így a 16 hektáros területen szlalom kajak-kenu verseny- és edzőpálya, illetve egy BMX verseny- és gyakorlópálya megépítése a terv, természetesen a hozzátartozó épületekkel és közműrendszerrel. Előbbi a Magyar Kajak-kenu Szövetség, utóbbi a Magyar Kerékpáros Szövetség edzőközpontja lesz. A kajak-kenu versenypálya 280 méter, az edzőpálya 4-500 méter hosszú lesz, a BMX központban pedig 3-400 méteres, a nemzetközi szövetség által hitelesített pálya épül majd.

A létesítmények a Kemény Ferenc Program keretében épülnek, 2022-ig kell elkészülniük, és a kormány az előkészítésre eddig 745 millió forintot különített el. E program keretében épülne meg a Dunai Evezős Központ, a Budapesti Atlétikai Stadion, a Budapesti Teniszközpont, a Budapesti Velodrom, a Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, valamint a Nemzeti Lovas Központ.

(Borítókép: A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. Fotó: MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?