Árpád
-2 °C
4 °C

Életveszélyes kaland: Rakonczay 980 kilométert gyalogolna a Déli-sarkpontig

2018.11.11. 09:14 Módosítva: 2018-11-11 11:49:35

Újabb életveszélyes kalandra indul az Atlanti-óceánt a világon először átkenuzó Rakonczay Gábor: a magyar extrémsportoló célja ezúttal az, hogy első magyarként jusson el gyalogosan, minimális külső segítséggel az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz.

A Déli-sark expedíciók között ugyan nem ez a legnehezebb – az a kontinens hasonló paraméterekkel történő átszelése, ami egyébként a mai napig nem sikerült senkinek –, de így is rendkívül nehéz két hónap vár Rakonczayra. A sportolónak

  • 980 kilométert kell megtennie gyalog,
  • vagyis 8-12 órás etapokban minden nap 15 és 30 kilométer közötti távot fog lesétálni,
  • ráadásul mindezt egy 65 kilogrammos expedíciós készlettel – bár ez minden nap 1 kilóval csökken majd,
  • ehhez pedig hozzájön még a 3800 méteres szintkülönbség,
  • valamint a -20 és -35 fok közötti átlaghőmérséklet is.

Emellett az állandó vakító fehér fénnyel, a kiemelkedően magas UVB-sugárzással, a viharokkal, a színtelenséggel, a magánnyal és a monotonitással is meg kell küzdenie majd. A sportoló egyébként előbb Új-Zélandon készült az expedícióra, a nyáron pedig szintén edző és akklimatizációs jelleggel átszelte Grönlandot is.

Vasárnap kel útra, a berepülés 18-án lesz majd, maga az expedíció pedig 23-án kezdődik.

Rakonczay Gábor legutóbb 2012-ben került az újságok címlapjaira, amikor 77 nap alatt egyedül, a világon elsőként átkenuzta az Atlanti-óceánt. A kísérlet közben el is tűnt, több mint egy hónapig senki nem tudott róla semmit, de március végén aztán feleségének jelezte, hogy kikötött Antiguán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?