Életveszélyes kaland: Rakonczay 980 kilométert gyalogolna a Déli-sarkpontig

2018.11.11. 09:14 Módosítva: 2018.11.11. 11:49

Újabb életveszélyes kalandra indul az Atlanti-óceánt a világon először átkenuzó Rakonczay Gábor: a magyar extrémsportoló célja ezúttal az, hogy első magyarként jusson el gyalogosan, minimális külső segítséggel az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz.

A Déli-sark expedíciók között ugyan nem ez a legnehezebb – az a kontinens hasonló paraméterekkel történő átszelése, ami egyébként a mai napig nem sikerült senkinek –, de így is rendkívül nehéz két hónap vár Rakonczayra. A sportolónak

  • 980 kilométert kell megtennie gyalog,
  • vagyis 8-12 órás etapokban minden nap 15 és 30 kilométer közötti távot fog lesétálni,
  • ráadásul mindezt egy 65 kilogrammos expedíciós készlettel – bár ez minden nap 1 kilóval csökken majd,
  • ehhez pedig hozzájön még a 3800 méteres szintkülönbség,
  • valamint a -20 és -35 fok közötti átlaghőmérséklet is.

Emellett az állandó vakító fehér fénnyel, a kiemelkedően magas UVB-sugárzással, a viharokkal, a színtelenséggel, a magánnyal és a monotonitással is meg kell küzdenie majd. A sportoló egyébként előbb Új-Zélandon készült az expedícióra, a nyáron pedig szintén edző és akklimatizációs jelleggel átszelte Grönlandot is.

Vasárnap kel útra, a berepülés 18-án lesz majd, maga az expedíció pedig 23-án kezdődik.

Rakonczay Gábor legutóbb 2012-ben került az újságok címlapjaira, amikor 77 nap alatt egyedül, a világon elsőként átkenuzta az Atlanti-óceánt. A kísérlet közben el is tűnt, több mint egy hónapig senki nem tudott róla semmit, de március végén aztán feleségének jelezte, hogy kikötött Antiguán.