Judit
3 °C
7 °C

Rakonczay mély hóban tette meg az első kilométereket az Antarktiszon

2018.11.25. 20:08

Szombaton megtörtént, amire Rakonczay Gábor hónapok óta várt: a magyar extrémsportoló gyenge havazásban és mély hóban megtette az első kilométereket az Antarktiszon. Rakonczay előbb a legendás Messner-starthelyig gyalogolt, onnan pedig összesen 14,5 kilométert haladt társaival a Déli-sarkpont felé az expedíció első napján.

Rakonczay pénteken, reggeli után tudta meg, hogy aznap fognak majd elindulni, a sítalpas gép néhány órával később meg is érkezett értük. A felszállást követően a Ronne-jégself és a kontinens találkozásának azt a részét célozták meg, ahonnan a nagy legenda, Reinhold Messner is elérte a Déli-sarkot annak idején.

Az út nem volt hosszú, csupán másfél órát repültek, a kipakolás után azonban a gép rögtön vissza is fordult, ezzel is nyomatékosítva, hogy itt már tényleg csak magukra számíthatnak.

A berepülés estéjén már nem indultunk el, tábort állítottunk és reggelig aludtunk. Szükség is volt a jó alvókára, mert a jég alattunk egész éjjel hangosat csattogott és időnként hatalmasat durrant.

– írta Rakonczay a berepülés másnapján, hozzátéve azt is, hogy ahogy arra előzetesen számított is, az egyik sátrat is megkapta a szánjára, aminek súlya így már 90 kilogramm fölé kúszott.

Ez sem hátráltatta ugyanakkor különösebben, három társával másfél óra alatt elérték az expedíció hivatalos kezdetét jelentő Messner-start helyszínét. Mint írta, itt egy pillanatra megálltak, hogy nyomatékot adjanak a pillanatnak, majd irányba fordultak, és nekiindultak a több mint 900 kilométeres útnak, amely az előttünk álló, körülbelül ötven napban vár rájuk.

A mély hó ellenére körülbelül három kilométer per órás sebességgel haladtunk – negyvenöt perc menet, tíz perc evés beosztással. Délutánra minden egybefüggő fehér lett, tájékozódni csak a szél irányából és a mellkasra szerelt tájolóval lehetett.

– írta az extrémsportoló, hozzátéve, hogy az utolsó két szakaszon ő vezette a csapatot, a GPS szerint pedig egyfokos pontossággal sikerült lehoznia ezt a 4,6 kilométert.

Rakonczay Gábor és a mellkasára szerelt tájoló, amivel tartani tudja az irányt
Rakonczay Gábor és a mellkasára szerelt tájoló, amivel tartani tudja az irányt
Fotó: Magyar Déli-sark Expedíció

Este aztán a táborépítés során rögtön jelentkezett az első technikai probléma, a vadonatúj benzinfőző ugyanis egyszerűen megadta magát, Rakonczay azonban az Antarktiszon is feltalálta magát. Mint kiderült, egy eltömődött szelep okozta a problémát, amit sikerült is kicserélnie a magyar sportolónak, így egy órával később már meleg vacsorát ehettek az expedíció tagjai.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?