Rakonczay mély hóban tette meg az első kilométereket az Antarktiszon

2018.11.25. 20:08

Szombaton megtörtént, amire Rakonczay Gábor hónapok óta várt: a magyar extrémsportoló gyenge havazásban és mély hóban megtette az első kilométereket az Antarktiszon. Rakonczay előbb a legendás Messner-starthelyig gyalogolt, onnan pedig összesen 14,5 kilométert haladt társaival a Déli-sarkpont felé az expedíció első napján.

Rakonczay pénteken, reggeli után tudta meg, hogy aznap fognak majd elindulni, a sítalpas gép néhány órával később meg is érkezett értük. A felszállást követően a Ronne-jégself és a kontinens találkozásának azt a részét célozták meg, ahonnan a nagy legenda, Reinhold Messner is elérte a Déli-sarkot annak idején.

Az út nem volt hosszú, csupán másfél órát repültek, a kipakolás után azonban a gép rögtön vissza is fordult, ezzel is nyomatékosítva, hogy itt már tényleg csak magukra számíthatnak.

A berepülés estéjén már nem indultunk el, tábort állítottunk és reggelig aludtunk. Szükség is volt a jó alvókára, mert a jég alattunk egész éjjel hangosat csattogott és időnként hatalmasat durrant.

– írta Rakonczay a berepülés másnapján, hozzátéve azt is, hogy ahogy arra előzetesen számított is, az egyik sátrat is megkapta a szánjára, aminek súlya így már 90 kilogramm fölé kúszott.

Ez sem hátráltatta ugyanakkor különösebben, három társával másfél óra alatt elérték az expedíció hivatalos kezdetét jelentő Messner-start helyszínét. Mint írta, itt egy pillanatra megálltak, hogy nyomatékot adjanak a pillanatnak, majd irányba fordultak, és nekiindultak a több mint 900 kilométeres útnak, amely az előttünk álló, körülbelül ötven napban vár rájuk.

A mély hó ellenére körülbelül három kilométer per órás sebességgel haladtunk – negyvenöt perc menet, tíz perc evés beosztással. Délutánra minden egybefüggő fehér lett, tájékozódni csak a szél irányából és a mellkasra szerelt tájolóval lehetett.

– írta az extrémsportoló, hozzátéve, hogy az utolsó két szakaszon ő vezette a csapatot, a GPS szerint pedig egyfokos pontossággal sikerült lehoznia ezt a 4,6 kilométert.

Rakonczay Gábor és a mellkasára szerelt tájoló, amivel tartani tudja az irányt
Rakonczay Gábor és a mellkasára szerelt tájoló, amivel tartani tudja az irányt
Fotó: Magyar Déli-sark Expedíció

Este aztán a táborépítés során rögtön jelentkezett az első technikai probléma, a vadonatúj benzinfőző ugyanis egyszerűen megadta magát, Rakonczay azonban az Antarktiszon is feltalálta magát. Mint kiderült, egy eltömődött szelep okozta a problémát, amit sikerült is kicserélnie a magyar sportolónak, így egy órával később már meleg vacsorát ehettek az expedíció tagjai.