Virág
0 °C
2 °C

Első magyarként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

2019.01.08. 06:29 Módosítva: 2019.01.08. 06:55

A magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor. Az extrémsportoló a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, olvasható az expedíció Facebook-oldalán. Rakonczay Gábor volt az, aki a világon először kenuval kelt át az Atlanti-óceánon.  

A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és neki kellett húznia a legnehezebb (94 kilós) szánt.  

Fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.

Mentálisan a sokszor végtelennek tűnő menetelést kellett megszokni. Az agy képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. "Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész, hogy mennyi is az a 950 kilométer, amennyit végül ténylegesen megtettünk a síléceinken, a szánjainkat húzva."

Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet, néha elérte a mínusz 30-at is.

Az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Az expedíció Facebook-oldalán erről azt írja: a fagyási sérülése úgy néz ki, mintha  egy forró vasalóval képen vágták volna. "A fagyási sérülés látványos, de nem vészes. (...) A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni.”