Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2-t veszi célba

2019.03.05. 10:19

A Föld második legmagasabb csúcsára, a K2-re készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik a tervek szerint június 7-én kezdenék meg expedíciójukat.

A két hegymászó másodszor próbál meg feljutni a 8611 méter magas K2-re, ahová oxigénpalack és teherhordók nélkül készülnek. Kleinék 2016-ban már megpróbálkoztak egyszer a K2 meghódításával, ám akkor a hegy felső szakaszán végigsöprő lavina miatt vissza kellett fordulniuk, írja az MTI Kleinék keddi sajtótájékoztatója nyomán.

Az idei expedíción az úgynevezett Abruzzi-útvonalat követik majd. Az egyes akklimatizációs körök során az alaptábor felett kisebb táborokat építenek ki, ezekben élelmet, sátrat hagynak hátra, miközben szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Várhatóan 3-4 ilyen akklimatizációs kört hajtanak majd végre a csúcsmászás előtt.

Klein mászótársa, Suhajda elmondta, hogy a K2 megmászása lényegében orosz rulett, hiszen a világ egyik legveszélyesebb hegyéről van szó, amin már többtucatnyian meghaltak. A mászás kapcsán hozzátette, hogy 8000 méter felett már napi 10 ezer kalóriát éget a szervezet, egy ilyen expedíció jellemzően 10 kilós súlyvesztéssel jár.