Tízéves gördeszkással célozzák meg a tokói olimpiát a britek

2019.03.14. 11:36

Az már a téli olimpiákon kiderült, hogy az extrém sportokban a tinédzserek uralkodnak, tavaly Phjongcshangban a 16 éves Red Gerard és a 17 éves Kim Chloe is nyert snowboardos aranyat. Az britek még lejebb vihetik a korhatárt, Tokióban egy 12 éves gördeszkásuk lehet legfiatalabb olimpikonjuk.

A most 10 éves Sky Brownnak egyelőre minden esélye megvan, hogy ott legyen a 2020-as olimpián, mert hivatalosan is bekerült a kvalifikációért küzdő brit csapatba.

„Úgy hiszem, nem számít, hogy hány éves vagy. Kicsi vagyok és egy óriási versenyre megyek. Mindent megtehetsz, nem számít az életkor" – idézte a BBC.

000 1EL4K1

Brown Japánban született japán apától és angol anyjától. A japán Mijazakiban él hivatalosan, de az év nagy részét az Egyesült Államokban tölti, mert már most a Nike egyik reklámarca. Elég népszerű is, egy tánc tehetségkutatóban, a Dancing with the Stars: Juniors-ban is szerepelt, már most 300 ezer követője van az Instagramon.

A 10 éves lány elég jól is deszkázik, nyolcévesen már a Vans US Openen versenyzett, ahol nála 20 évvel idősebb deszkást is megelőzött. Februárban megnyerte a Simple Session nevű észtországi versenyt a felnőttek között úgy, hogy a pálya a nála kétszer nagyobb férfiakra volt igazából szabva. 

„Néha csak magamat akarom legyőzni, és azt csinálni, amit a fiúk is. Miért csak a fiúknak járna minden móka? Szerintem a lányok is mindarra képesek, mint a fiúk" – mondta.

Brown technikailag nagyon képzett, de fizikuma még nem elég ahhoz, hogy nagy erőt és sebességet tudjon elérni, de szakértők szerint, amint nő egy kicsit, biztosan ő lesz a legjobb deszkás.

000 1EL8GP

Hiába nagyon fiatal, már most felnőttként viselkedik. Kambodzsai utazása után a vele egykorú, a tiszta ivóvizet és oktatás is nélkülöző gyerekeken akart segíteni. Egy deszkagyártóval szövetkezve szövetkezve adománygyűjtésbe kezdett. A pénzből pedig gördeszkaiskolákat szeretne nyit. Eddig már 17 ezer dollárt gyűjtött erre a célra.

„Az az álmom, hogy utazgassak a világban, miközben deszkázok, szörfözök és gyerek maradok. Különösen hátrányos helyzetű országokba szeretnék eljutni, és segíteni az ottani gyerekeknek" – idézte a BBC.