Jusztin
14 °C
31 °C

Az Everestre özönlő tömeget korlátozná Nepál

000 B4644
2019.05.29. 17:40

A Mount Everest csúcsán kialakult dugó, és az emiatt bekövetkező tragédiák miatt új szabályok bevezetését fontolgatja Nepál, írta a The New York Times. A hatóságok megválogatnák, kik kapnak engedélyt arra, hogy mászhassanak a világ legmagasabb hegyén. 

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten annyian voltak a csúcs körül, hogy a mászók több órás várakozásra kényszerültek 8800 méter környékén. Ilyen magasságban minden egyes perc sokat számít, így érthető, ha néhány nap alatt legalább 11 halálesetet okoztak a tumultuózus jelenetek. A hangulat egyes mászók szerint állatkertre emlékeztetett a csúcs közelében.

Lelassult, fáradt mászók vánszorogtak tömött sorokban, hogy a csúcsra érve elkészíthessék a maguk szelfijét.

A nepáli kormány illetékesei fontolgatják, hogy a közeljövőben az engedélyhez szükség lesz a hegymászó tapasztaltságát igazoló dokumentumokra is. Bizonyítani kell majd a jó egészségi állapotot is.

A Mount Everest két ország határán áll: míg Nepál eddig mindenkinek megadta az engedélyt, Kína eddig is szigorúbb volt. Miközben idén 800 mászó kapta meg az engedélyt a nepáli oldalon, a kínai hatóságok csak 300 engedélyt adtak ki. Ennek következménye, hogy ott csak 2 haláleset történt.

Meg kell persze említeni, hogy a kínai oldalról vezető út hosszabb és nehezebb, ezért onnan eleve kevesebben próbálkoznak.

Amikor nem hegymászók mennek az Everestre

Az mindenesetre látszik, hogy a Mount Everest környékéről nem csak a mászók száma miatt tűnt el a hegymászásra jellemző hangulat.

A tömegben a mászók egymást tolták félre, a bajba jutottak pedig hiába kértek vizet és életmentő oxigént másoktól, írja a beszámolók alapján az amerikai lap.

A balesetekért okolható a mászók elégtelen fizikai állapota. Több haláleset azért következett be, mert a várakozás közben kifogyott az oxigén, és az alpinista anélkül egyáltalán nem bírta elviselni a magaslati körülményeket.

Az engedélyhez eddig a pénzen kívül vázlatos önéletrajz és egy egészségügyi papír elég volt.

A Mount Everest megmászását az Index által megszólaltatott neves lengyel mászó,  Krzysztof Wielicki egyébként már csak magashegyi turizmusként emlegeti. A legendás lengyel alpinista arra utalt, hogy a legtöbb próbálkozó már nem hegymászó, hanem olyan pénzes kuncsaft, akit drága pénzen próbálnak a csúcsra juttatni a nepáli ügynökségek.

A Nemzetközi Hegymászószövetség biztonságért felelős vezetője,  Amit Chowdhury rámutatott: Nepálban senki nem ellenőrzi, kiből lesz hegyivezető. "Nepálban a főváros utcáin lehet serpát bérelni, vagy az utazási irodád mutat rá egy emberre, hogy itt a serpád. Ennyi."

Nepálban tavaly egy másik hegymászást érintő botrány is kipattant: a hegyi házak vezetői hashajtót szórtak a turisták ételébe, hogy aztán helikopteres mentést kelljen hívni. A biztosítók által fizetett összegből a helikopteres cégek kenőpénzt fizettek a menedékházasaknak.

(Borítókép:  Nima Gyalzen Sherpa / AFP)