Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nyolcezer kilónyi emberi ürülék van a Mount Everesten

2019.06.24. 14:48

A Mount Everestet ellepő tömegek rengeteg szemetet is hagynak maguk után. 8000 méter magasságban, a 4-e számú táborban például 30 sátrat talált egy független takarító csoport. Vezetőjük szerint a benne lévő tartalmukkal együtt ötezer kilónyi hulladékot jelentenek a sátrak, írja az MTI.

„A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak" – mondta el az AP-nek Dava Szteven Serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezetője. 2008 óta közel 20 ezer kilogramm szemetet hozott le csapatával a hegyről.

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez – magyarázta Dava Szteven Serpa.

Nem lehet tudni, pontosan mennyi szemét maradt a hegyen, mert csak akkor válik láthatóvá, ha elolvad a hó.

A 2-es számú táborban a takarítók szerint nagyjából 8000 kilogramm emberi ürülék maradt az idei mászószezon után.

Egyes mászók nem használnak alkalmi vécéket, hanem lyukat fúrnak a hóba, így az ürülék a szűk gleccserhasadékokba hullik. A globális felmelegedés miatt azonban a gleccserek és hasadékaik is egyre fogynak, a túlcsorduló mennyiségű ürülék pedig folyik le az alaptábor, majd a települések felé. Az alaptáborban lakók olvasztott havat isznak, amit a kiolvadó, lefelé folyó ürülék szennyez.

Független szervezetek a szemételhelyezés állami szabályozását követelik, többek között a mászók ellátását biológiailag lebomló, nem szennyező ürülékes zsákokkal.

Az állam azt tervezi, hogy minden mászónak négyezer dollár letétet kell fizetnie indulás előtt, amit nem kap vissza, ha az előre nyilvántartásba vett és jelzéssel ellátott holmiját le nem hozza az Everestről.

Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt (8,5 millió forint) szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan. Idén tömegnyomor volt az Everesten, teherhordókkal együtt több mint hétszázan jártak a hegyen.

Hét hegymászó holttestét találták meg Indiában

Megtalálták az indiai hatóságok az ország második legmagasabb hegyének közelében május végén eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét, egy ember után még mindig kutatnak, írja az MTI.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak a Himalája eddig meghódítatlan, 6477 méter magas névtelen csúcsára az észak-indiai Nanda Dévi közelében. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket.

A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem értek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy nagy lavina keresztezhette.

Három hete helikopterről az indiai légierő észrevett néhány holttestet, de nem tudták megközelíteni a helyszínt. A félkatonai Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) emberei a múlt héten indultak el gyalog a holttestek felkutatására és vasárnap érték el azt a területet, ahol a hegymászók eltűntek. A megtalált hét holttestet még hivatalosan is azonosítani kell, a nyolcadik áldozatot még keresik. Egyelőre nem tudják, hogyan hozzák le a testeket az 5500 méteres magasságból.

Az idei volt az elmúlt évek egyik leghalálosabb mászószezonja a Himalájában. Több mint húszan vesztették életüket a hegyekben, köztük legalább 11-en a Mount Everesten, ahol a túlzsúfoltság, a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a tapasztalatlan hegymászók voltak a felelősek a sok halálesetért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport