Bódis Tamás óriási futással lett a Spartathlon bajnoka, Maráz Zsuzsanna a női győztes

71777573 434658313833928 6130343036468592640 o
2019.09.28. 05:35

1991 után nyerte meg újra magyar férfi futó az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres ultafutást. Bódis Tamás élete második Spartathlonján magabiztosan nyert. A távot 23 óra 28 perc 37 másodperc alatt teljesítette. A második helyet Csécsei Zoltán szerezte meg, 24:15:54-es idővel.

A 31 éves ultrafutó viszonylag óvatosan kezdett, az első ellenőrző pontokon nagyjából negyedórás hátránnyal követte az élen futókat, a kétszer második helyet szerző Radek Brunnert és a japán Itagaki Tacuját. Ez a különbség a 80. kilométernél is megvolt, de Bódis ekkor már a harmadik helyen futott. Nem sokkal később, a vízválasztónak számító Korinthoszi csatornánál már csak kétperces hátránya volt Tacujával szemben. Csécsei Zoltán is jó helyen érkezett, nagyjából 20 perces hátránnyal, nyolcaddiként kelt át a csatornán. 

Bódis Tamás a Spartathlonon
Bódis Tamás a Spartathlonon
Fotó: Gklekas Giannis / Sparta Photography Club

Féltávnál jött a fordulat, Bódis átvette a vezetést a japántól, már ő került háromperces előnybe, és Csécsei is közelített, már az ötödik helyen állt, ő nagyjából fél órával haladt Bódis mögött. Ez a különbség megmaradt a következő húsz kilométeren is, de Csécsei már a harmadik helyre lépett elő. A top 10 is egyre jobban nézett ki magyar szempontból, Maráz Zsuzsanna a 8. helyen állt (második volt a női versenyben), Gyöngyösi János Tibor pedig a 9. volt. 

Bódis egyre nagyobb előnyre tett szert, és már Csécsei számított legfőbb üldözéjének, 170 kilométernél Simonyi Balázs jött föl az ötödik helyre, a 60. ellenőrzőpontnál, 195 kilométernél pedig egészen hihetetlen volt az eredménylista. Bódis 1., Csécsei 2., Simony 5., Maráz 8., Gyöngyösi 9. 

Az élen álló Bódist nem nagyon fenyegette senki, 220 kilométernél már közel egy órával vezetett, Csécsei pedig húsz percre tartotta az újra feljövő Brunnert. A sorrend nem is változott, kettős magyar siker született. 

Az utolsó kilométereken sem lassított Bódis, és a spártai Leonidász király szobránál után újra magyar férfi győztest avattak. Az egyetlen eddig férfi sikert még Bogár János érte el 1991-ben. Bódis tavaly indult el először a Spartathlonon, akkor negyedik lett, mostaninál másfél órával gyengébb idővel, idén már volt ultrás sikere, az Ultrabalatont is ő nyerte. 

A második helyen befutó Csécsei sem régi spartathlonos, neki is ez volt a második kísérlete és teljesítése, ő négy órát javult egy év alatt. Még egy magyar befért a legjobb ötbe, ugyanis a cseh Brunner Radek és a brit Higgins Alastair után Simonyi Balázs ért be az ötödik helyre. Borbás Tibor a tizenkettedik lett. 

A nőknél Maráz Zsuzsanna lett a győztes.

Maráz címvédőként érkezett, de ezúttal nem volt egyértelmű fölényben. Az orosz Irina Maszanovával kellett nagyot küzdenie. Maszanova nagyjából 150 kilométer után szerzett nagyobb előnyt, sokáig 30-40 perccel vezetett. Maráz még 190 km-nél is félórás hátrányban volt, de innen folyamatosan csökkent a különbség. 226 kilométernél már csak két perc volt az orosz előnye. Maszanova ezután megtört, az esztergomi futónő végül több mint egyórás különbséggel győzött. 

27 óra 16 perc 26 másodperc volt az ideje, és összetettben a 8. helyen ért be, vagyis ez azt jelenti, hogy a magyarok elhozták a férfi és a női első helyet is. Maráz is már négyszeres dobogós a Spartathlonon, tavaly is nyert, 2017-ben másodikként végzett, míg 2016-ban harmadik volt.

(Borítókép: Bódis Tamás az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres ultafutás veszi át a bajnoki trófeát. Fotó: Sparta Photography Club)