A magyar sportmászás legnagyobb sikerét érte el a 15 éves Vályi Gergő

2019.10.22. 18:23

Nagy sikert ért el Vályi Gergő, a 15 éves sportoló az olimpián jövőre debütáló sportágban, a sportmászásban lett ifjúsági Európa-bajnok. Vályi a világ legnagyobb mászómúltjával rendelkező országok versenyzőit is maga mögé utasította.

Az oroszországi Voronyezsben rendezett Európa-bajnokságon az ifi B korosztályban három magyar mászó, Radics Attila, Tusnády Nimród és Váliy Gergő indult. Két versenyszámot rendeztek, nehézségi és gyorsmászásban osztottak érmeket, állt a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség közleményében.

Vályi Gergő a sportmászó-Eb dobogójának tetején
Vályi Gergő a sportmászó-Eb dobogójának tetején
Fotó: Russian Climbing Federation

Vályi csak a nehézségiben indult. Ez a szakág a természetes sziklákon való mászáshoz hasonlít, a versenyzők között az dönt, ki milyen magasra jut fel. A három magyar mindegyike bejutott a középdöntőbe, de már ekkor látszott, hogy Vályi kiemelkedik, csak neki volt top mászása a döntőig, amit aztán meg is nyert.

A mászást hétévesen kezdő Vályi egész évben nagyszerűen versenyzett, az Eb előtt már megnyerte az Európa-kupa-sorozatot is.

Vályi Eb-aranyát a hazai versenymászás legnagyobb sikerének tekintit. A mászó kora miatt a 2020-as olimpiával még nem számolhat komolyan, de 2024-ben már eljöhet az ő ideje is.