2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Hét hónap alatt meghódította a világ összes nyolcezres hegyét egy nepáli

2019.10.29. 11:17

Megmászta kedden a Tibetben lévő Sisapangma hegycsúcsot Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó, aki ezzel rekordot felállítva hét hónap alatt meghódította a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát - jelentették be az expedíciót szervezői, írta az MTI.

A 36 éves Nirmal Purdzsát utolsó mászásán három nepáli társa kísérte.

A brit hadsereg egykori gurkája Project Possible (lehetséges projekt) nevű kihívásának tavasszal látott neki, amikor április 23-án meghódította az Annapurnát.

„Senki nem hitte, hogy meg tudom csinálni, amikor először megemlítettem a tervet. Nagyon örülök, hogy generációkat ösztönözhetek kalandom által. Ez az, ami hajt" – mondta korábban.

A 8091 méteres Annapurna után következett a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, az Everest, a Lhoce és a Makalu.

A kísérlet második szakasza Pakisztánban folytatódott, ahol öt hegycsúcsot hódított meg 23 nap alatt.

Rekordkísérlete alatt Purdzsa számos mászócsúcsot megdöntött idén: az Everestet, a Lhocét és a Makalut 48 óra alatt mászta meg annak ellenére, hogy idén a tavaszi mászószezonban a Mount Everest túlzsúfolt volt.

Kísérlete majdnem kudarcot vallott, amikor a kínai hatóságok elutasították a kérelmét az Sisapangma megmászására, de a nepáli kormány a segítségére sietett, és maga kért engedélyt hegymászója számára Pekingtől.

Nirmal Purdzsa egy 2019. májusi sajtótájékoztatón
Nirmal Purdzsa egy 2019. májusi sajtótájékoztatón

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa megmászásának korábbi rekordját egy dél-koreai hegymászó tartotta, a tavaly meghalt Kim Csang-ho 2005 és 2013 között hét év és 10 hónap alatt jutott fel a csúcsokra. A két sorozat között viszont jelentős különbség, hogy a koreai az összes csúcsát oxigénpalack nélkül hódította meg, és nem is akart gyorsasági rekordot dönteni, míg Nirmal Purdzsa mindegyik csúcsot pótlólagos oxigénnel jutott fel, nagyban csökkentve ezzel a mászás nehézségét.

Az első személy, aki a Himalája mind 14 hegycsúcsát megmászta, a most 75 éves Reinhold Messner volt, akinek 1986-ban sikerült teljesítenie a kihívást. Egy évvel később, 1987-ben Jerzy Kukuczka teljesítette a fegyvertényt. Azóta már több mint kéttucatnyian jutottak fel az összes csúcsra.