Elképesztő világcsúcs: egy levegővel 112 méterre merült egy búvár

2020.09.16. 10:43

Egy francia búvár megdöntötte a szabadtüdős mélymerülés világcsúcsát: Arnaud Jerald egy levegővétellel jutott le 112 méter mélyre és vissza a felszínre, mindezt kevesebb mint három és fél perc alatt! Ráadásul a Constant Weight (with bi-fin), azaz a vadászuszonyos merülés kategóriában döntött rekordot, ami azért is különleges, mert ma már inkább a delfinuszonyos (monofin) merülést használják.

A L'Équipe francia napilap beszámolója szerint a Görögországban rendezett Európa-bajnokságon a tengerben, a parttól nem messze, a szélnek és a hullámzásnak kitéve merülnek a búvárok.

Arnaud Jerald egy levegővétellel 112 méter mélyre jutott le, majd vissza a felszínre 3 perc 24 másodperc leforgása alatt. Elképesztő teljesítmény.

Az előző világcsúcs 111 méter volt, amit az orosz Alekszej Molcsanov tartott – ő 2019 augusztusában a saját rekordját (110 méter) döntötte meg.

Arnaud Jerald idén augusztusban kétszer is megpróbálta megdönteni a csúcsot, de egyik merülését sem validálták a protokoll megszegése miatt. A 24 éves francia búvár egy másik kategóriában is világcsúcsot döntött tavaly májusban, szeptemberben pedig bronzérmes lett a világbajnokságon.

Azon a világbajnokságon, amelyen Korok Fatima aranyérmet nyert: a magyar búvár egyetlen levegővel, 2 perc 48 másodperc alatt merült 81 méter mélyre és tért vissza a felszínre.