(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Scolari büszkébb az Eb-döntőre, mint a vb-nyerésre

Először jutott el felnőtt világverseny döntőjébe Portugália, miután 2-1-re legyőzte Hollandiát az Eb elődöntőjében. Az ország válogatottja lehet az első, amely külföldi edző irányításával nyer nagy tornát. A két éve világbajnok, brazil Luis Felipe Scolari már biztosan meghosszabbítja szerződését, a vesztes hollandok kapitánya, Dick Advocaat azonban várhatóan az élő kontraktus ellenére távozik posztjáról.

()
2004. július 1., csütörtök 12:45



A portugál labdarúgó-válogatott történelme legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokság szerdai elődöntőjében 2-1-re legyőzte Hollandiát, s így első alkalommal jutott felnőtt világverseny fináléjába. Ráadásul a brazil Luis Felipe Scolari együttese azt a sorozatot szakította meg győzelmével, hogy a rendező ország 1988 óta rendre az elődöntőben bukott el.

Scolari és a mágikus dátum

"Ez egy mágikus dátum nekem és a portugáloknak: tizenhárom esztendővel ezelőtt a 21 éven aluliak világbajnokságán, itt Lisszabonban győzött a portugál csapat, majd két éve én is világbajnok lettem Brazíliával, szintén június 30-án" - vont a múltbeli és a mostani sikerek között párhuzamot a szövetségi kapitány.

Hollandia temeti csapatát
A De Telegraaf "Darabokra tört álom, micsoda szégyen!" címmel jelent meg csütörtökön. "Itt az idő a fiatalításra. Frank de Boer, Cocu, Stam és Overmars hattyúdala volt.", írja a lap. Az Algemeen Dagblad a könnyeivel küszködő Stamot mutatja "Fájdalmas búcsú" felirattal. "Sajnos, ez a garnitúra egyetlen nagy trófeát sem nyert. Stam könnyeiből mindenki tud olvasni. Sok játékos elköszön, s talán Advocaat is." A De Volkskrant már arról írt, hogy a dán Morten Olsen lehet az új szövetségi kapitány.
Büszkébb, mint a vb-nyeréskor

"Szakmai önéletrajzomban az egyik legfontosabb helyen emelem ki, hogy a portugál válogatott az én irányításommal került be először nagy viadal döntőjébe" - jegyezte meg Scolari, hozzátéve, a brazil csapat négyszer volt a világ legjobbja 2002 előtt, így a mostani sokkal nagyobb siker a számára. A kapitány a meccset követően után kijelentette: az Eb után azonnal aláírja a 2006-os vb végéig szóló szerződéshosszabbítását.

"Szeretném megköszönni a játékosok és a szurkolók segítségét. A sikert együtt értük el" - mondta. Scolari úgy véli, most már érthető, amiről másfél éve beszél, vagyis kitűnő a hangulat az öltözőben és új szellemben játszott egymás mellett Deco és Figo. (Mint ismert, a Real Madrid sztárja korábban beszólt a honosított brazil játékosnak, mondván "a kínaiak játsszanak a kínai válogatottban".)

Advocaat távozik

A másik kapitány, Dick Advocaat nem csak a versség miatt szomorú: a sok kritika miatt nagy valószínűséggel lemond, noha 2006-ig szólna szerződése a válogatott élén. Különösen a csehek elleni meccset követően szidták nagyon sokan hazájában a szakembert, volt olyan exválogatott, aki akasztófára küldte volna vitatott húzásai miatt.

"Már tudom, mit írok a levelemben, de megvárom még, miként kezeli az ügyemet a holland szövetség - mondta a védekező taktikája miatt is támadott Advocaat, aki a végső döntést a jövő hétre ígéri.

Megjegyzendő, hogy a lisszaboni stadionban helyet foglaló 15 ezer holland szurkoló nem szidta Advocaatot, hanem éljenezte, noha az együttes kikapott és búcsúzott.

"Nagyon közel voltunk a döntőhöz. A portugálok egy picit voltak jobbak nálunk, és megérdemelten jutottak tovább. Mindenki remekül hajtott és dicséretet érdemel" - értékelt.

Figo a fiatalokat dicséri

Az első elődöntő legjobbjának választott Figo kijelentette: az eddig szerzett valamennyi trófeáját elcserélné az Eb-diadalért. "A hazai közönség előtt nagy nyomás alatt játszottunk, de ha a legmagasabb szintre akarunk eljutni, el kell ezt viselnünk" - tette hozzá a harminchárom éves klasszis.

"Fantasztikus fiataljaink vannak és minden feltétel adott, hogy továbbra is nagyon jó csapatunk legyen" - lelkendezett az utánpótlásról.

"Rászolgált, hogy nemzeti hős legyen"

Scolari a sztárt dicsérte, noha az angolok elleni, büntetőpárbajban megnyert negyeddöntő 75. percében lecserélte: "Lehet, hogy éppen ettől játszott olyan elszántsággal a hollandok ellen. Igazi klasszis, aki a fontos pillanatokban összeszedi magát. Rászolgált, hogy nemzeti hős legyen" - tette hozzá a brazil szakember.

Van Nistelrooy Frisket szidja

A hollandok klasszisa, Ruud van Nistelrooy Frisk játékvezető ellen kelt ki: "Szinte minden vitás szituációban ellenünk ítélt. Ezen az estén tökéletes hazai bíró volt Frisk" - fogalmazott élesen a Manchester United csatára. Azonban ennek ellenére nagyon sportszerűen elismerte, hogy a portugálok jobbak voltak, csapata nem tudta megvalósítani elképzeléseit és ő maga is nagyon nehezen került játékba. "Nagyon szomorú vagyok, de egészen egyszerűen azt kell, mondanom a hazaiak jobban játszottak ezen az estén. Mi mindent beleadtunk az itt lévő és az értünk otthon szorító szurkolókért" - tette hozzá van Nistelrooy.

Külföldi trénerrel még nem nyert nagy tornát senki

A portugálok a vasárnapi fináléban a csütörtök esti cseh-görög párharc győztesével találkoznak. A vb-k és Eb-k történetében még soha sem nyert olyan gárda, amelyet külföldi tréner irányított. Ezt most már csak a cseh csapat akadályozhatja meg, amelynek edzője cseh állampolgár, ugyan, de Karel Brückner szlovák származású. Vége

az oldal tetejére